Новини » Любопитно

Най-любопитните автомобилни новини от света през 2021 година



Admin21.01.2022г 

Най-любопитните автомобилни новини от света през 2021 година


Ето пет любопитни истории, които се случиха през последните 12 месеца на 2021 година. Някои от тях са забавни, други странни, но най-много са иновативните. Именно защото новите идеи стоят в основата, да се надяваме на по-добро утре.


Класация на СБА за най-любопитните автомобилни новини от света за 2021 година


Съединени щати. Докато европейските автопроизводители, чертаят стратегиите за настоящото десетилетие през призмата на електрическите автомобили, популярна марка американска джипове смята, че до 2030 г. един от електрическите ѝ модели ще може да има двойно предназначение. Изглежда наистина са мислили задълбочено по въпроса – те виждат колата да бъде шофирана, дори когато всъдеходът е потопен изцяло под вода. Ако тази идея се реализира, ще бъде огромен инженерен успех, но ще повиши и цената за екстрата, която повечето хора вероятно няма да използват. Или по-скоро няма да посмеят! Идеята изглежда е част от автономна оф-роуд система. На теория собственикът би могъл да зададе точка, където желае колата да го очаква, а тя сама ще измисли как да стигне до мястото, което очевидно може да включва и безплатна автомивка.

Обединено кралство. Проучване установи, че от април 2019 г. неуспешните шофьорски изпити в Обединеното кралство са станали причина в атмосферата да се отделят над 2 милиона килограма въглероден диоксид (CO2). Това се равнява на 449 пътувания от Лондон до Мелбърн. Отмяната на шофьорските изпити заради COVID-пандемията означава, че броят на емисиите е намалял със 77,5 % на тримесечие. Но енергийните експерти все още са загрижени за последствията. Само броят на скъсаните при мъжете е достатъчен за зараждане на 126 193 249 мобилни телефона! Данните сочат, че най-много провалили се кандидат-шофьори са в североизточните мегаполиси на Англия: Ливърпул, Бирмингам, Манчестър, както и южния Рединг. Но въпреки това, Лондон е на първо място по най-много пътни катастрофи. Всеки трети е претърпял инцидент през изминалите пет години.

Австралия. Милиони червени раци пълзяха през Коледния остров в края на ноември, част от годишната им миграция към океана край бреговете на Западна Австралия. Тази година миграцията е била епична, коментира представител на националния парк. Този феномен в този мащаб не се среща никъде другаде по света в такъв мащаб. Пътищата били блокирани на малкия остров и хората се отказали от колите си. Раците са важни за екосистемата, икономиката и туризма. Червеният рак на Коледния остров е уникален за острова и е защитен от австралийското законодателство.

Сиера Леоне. Студентът Еманюел Алие Мансарай, превърна мечтата си в реалност – да създаде кола, задвижвана от слънчева енергия. Нещо повече, тя е направена от боклуци и отпадъци, които младият мъж събира. Проектът му отнема три години упорита работа, но малкият автомобил вече е в движение. Мансарай редовно го шофира, макар максималната скорост да е 15 км в час. Автомобилът е в цветовете на националното знаме: зелено, бяло и синьо, а местните смятат, че е невероятно. Причината вероятно се корени не само в трудолюбието на Еманюел, но и в нарастващия проблем с мръсния въздух в страната. Неговата цел е да предложи достъпно решение за зелен транспорт за своите съграждани.

Тайланд. Ограниченията, свързани с продължаващата пандемия на коронавирус, опустошиха таксиметровата индустрия в Тайланд. Много шофьори напуснаха големите градове, за да се върнат в селата, от които идват. Затова една таксиметрова компания, базирана в Банкок, превърна своя автопарк от празни автомобили в гигантска зеленчукова градина. С тази мярка собствениците се надяват да върнат заемите, натрупани през предходните две години. И тъй като колите стоят неизползвани, а те трябвало да изкарат пари, решили да засадят люти чушки, патладжани и тиквички. Реколтата ще се използва за храна на служителите – всички са се включили в създаването на градината, за да бъдат ангажирани, докато бизнесът се възстанови. Допълнителната продукция ще се предлага на местните пазари, за да помогне на компания да премине през трудния период. Таксиметровите компании в Банкок са силно зависими от туризма, а тази индустрията спря, тъй като ограниченията оставиха пътешествениците у дома.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама