Новини » Блогсфера

5 неща, които да държите в колата през зиматаAdmin04.02.2022г 

5 неща, които да държите в колата през зимата

Разбира се, преди всяко по-дълго пътуване, независимо през кой сезон или накъде се отправяме, трябва да се провери състоянието на колата, но през зимния сезон това е от съществено значение. Особено ако крайната ни дестинация е разположена в район, в който появата на зимна буря е много по-вероятна (например, в планината). При всички положения преди такова пътуване трябва да проверим прогнозата за времето, при това не само за крайното местоназначение, а и за районите, през които ще преминаваме. Трябва да помним, че в някои области на Европа рискът от зимна буря може да съществува дори през ранна есен или късна пролет, когато повечето от нас още не са успели да отвикнат или вече са свикнали с време, подходящо за лятна отпуска.

Зимни гуми
Основното оръжие за борба със зимните условия на пътя са зимните гуми. Макар през зимата повечето шофьори да нямат нужда от припомняне, през есента или пролетта е различно. Ако планираме пътуване във високо разположени планински области, нека помислим за смяната/купуването на нови гуми от по-рано. Да не сменяме с летни гуми твърде рано. По-добре е по-дълго да караме със зимни гуми, дори и с цената на малко по-бързото им износване, отколкото да се изложим на опасността от шофиране по сняг с летни гуми.
А самият избор на гуми, ако сме изправени пред необходимостта да купим нови гуми, трябва да отразява нашите нужди и планове за пътуване. Ако не планираме пътувания в най-екстремни терени, можем да изберем по-универсални гуми, които ще се справят в различни климатични условия.

Вериги за сняг
Дори и най-добрата зимна гума не винаги ще бъде в състояние да се справи при всякакви условия. Изключително заледен или заснежен път, извиващ се в стръмен наклон, може да се окаже непреодолимо препятствие дори за автомобилите със зимни гуми. В такава ситуация на помощ могат да ни се притекат веригите за сняг. Тук е моментът да припомним, че в България използването на вериги е позволено, когато климатичните условия го изискват, а на някои пътища (обозначени със съответния знак) тяхното използване е задължително.

Разпоредбите в повечето европейски държави в това отношение са доста близки. Най-общо използването на вериги за сняг е позволено. На някои пътища е задължително, ако пътят е покрит със сняг или е заледен. Обикновено това са планински пътища. Хората, които се отправят през зимата към ски курорти в чужбина, трябва да се запознаят с действащите разпоредби в това отношение, за да не се сдобият ненужно с глоба, която в някои държави може да бъде наистина висока. В този контекст е необходимо да се провери какъв вид вериги се изискват. Защото на пазара са налични т.нар. текстилни вериги, които например в Австрия са недопустими, ако на пътя има знак, налагащ използването на вериги за сняг.

Познаването на разпоредбите е едно на ръка, добре е също така човек да се научи да поставя вериги. Това не е непосилно трудна задача, но със сигурност не спада и към най-лесните. Особено ако сме изнервени, бързаме и освен това сме „премръзнали до кокал“. Краткото упражнение по поставяне на вериги пред вкъщи може да се окаже извънредно ценно в такива неочаквани ситуации.

Лопата
Веригите ще ни помогнат да преминем през заледен и заснежен участък от пътя, но могат да се окажат недостатъчно оръжие, когато трябва да преминем или да излезем от т.нар. натрупан сняг. Още повече че нашият автомобил може да се окаже затрупан от сняг, например след нощен снеговалеж. Тогава няма да има достатъчно място за поставяне на вериги. В такива ситуации невероятно полезна екипировка се оказва лопатата или дори малката лопатка. Снегът от под колелата теоретично може да бъде отстранен дори с ръце, но със сигурност това няма да бъде комфортно занятие. След отстраняването на снега (най-вече от под задвижващите колела), ако се окаже, че там се е образувал пласт лед, може да бъде посипан пясък или да се подложи някакъв клон, който ще позволи гумите да направят сцепление.

Фенерче
Сред оборудването на колата е добре да има и фенерче заедно с комплект резервни батерии. През зимата денят е по-кратък и често може да се случи да извършваме различни дейности по колата по здрач. Посоченото вече по-горе изнервяне или премръзналите ръце вече представляват голяма пречка за извършване дори на най-лесните дейности. Ако към това се добави и недостатъчната видимост, мащабът на проблема се увеличава значително.

Кабели за подаване на ток
Много полезно оборудване на автомобила през зимата са кабелите за подаване на ток. Вероятно никой не иска да се озове в ситуация, когато, принуден от нещо, не може да запали колата. В такъв момент именно кабелите за подаване на ток могат да се окажат спасението. Но трябва да помним, че не всички те изпълняват своята задача еднакво добре. Кабелите трябва да имат съответната максимална сила на тока, с която могат да бъдат. При леките автомобили са достатъчни 400 А, но при по-мощни двигатели трябва да се помисли да се купят кабели за сила на тока 600 А. Освен това те трябва да са със съответната дебелина, тъй като тънките могат твърде бързо да прегреят. Подходящата дължина трябва да гарантира удобно свързване между акумулаторите, но едновременно с това твърде дългите кабели оказват по-голямо съпротивление. Задължителни са и солидните клеми.

Така оборудвани със сигурност по-лесно ще се преборим дори и с най-трудните зимни условия и ще намалим риска от ски ваканцията ни или от друго зимно пътешествие да ни останат само неприятни спомени.

Намерете сервиз в Motointegrator.com, който предлага услугата - инспекция "Преди път".

Популярни градове, в които има сервизи, които предлагат услугата - инспекция "Преди път":
София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен.
Коментари

Добави коментар

Реклама