Новини » Еко-ауто

Volvo тръгва към 100% електрическа гама



Admin09.02.2022г 

Volvo тръгва към 100% електрическа гама

Шведският автомобилостроител "Волво" (Volvo) ще инвестира близо 1 милиард евро в историческия си завод край Гьотеборг, за да премине към производство на електромобили, съобщи компанията, цитирана от Франс прес и БТА.

Шведският филиал на китайската "Джийли" (Geely), който обяви през март, че преминава към 100 процента електрическа гама до 2030 г., ще направи инвестицията си в завода югозападното градче Торсланда през идните години като подготовка за производство на ново поколение изцяло електрически коли, се казва в съобщението.

Заводът е най-старият (от 1964 г.) и най-големият завод на марката, чиято централа е в Гьотеборг. Там работят 6500 служители, за да произвеждат по 1250 автомобила на ден.

Решението за инвестицията беше предшествано от обявяването на друг голям проект в стратегията за електрификация на "Волво" - изграждането на съвместен завод за батерии заедно с шведската "Нортволт" (Northvolt), също близо до Гьотеборг. 

Там се очаква да работят 3000 души, а към завода ще бъде създаден и научно-развоен център като част от инвестиция за около 3 милиарда евро.

"Волво карс" (Volvo Cars) е един от най-напредналите в разработката на електромобили автомобилостроител и от 2019 г. продава само хибридни или изцяло електрически модели. 

Източник: manager.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама