Новини » Любопитно

Неделя без коли: МАЕ излага план от 10 точки за намаляване на употребата на петрол



Admin24.03.2022г 

Неделя без коли: МАЕ излага план от 10 точки за намаляване на употребата на петрол

По-бавното шофиране, намаляването на климатика, неделя без коли и работата от вкъщи трябва да бъдат приети като спешни мерки за намаляване на глобалното търсене на петрол, според план от 10 точки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Подобни мерки и промени в поведението на потребителите ще позволят на света да намали потреблението на петрол с 2,7 милиона барела на ден (bpd) в рамките на четири месеца - еквивалентно на повече от половината от руския износ - каза глобалният енергиен надзорен орган.

МАЕ изложи серия от мерки, които според тях ще помогнат за намаляване на глобалното търсене, което в момента е близо 100 милиона барела на ден, помагайки за облекчаване на невероятните цени на горивата и намаляване на зависимостта от контролирани от Кремъл ресурси.

Препоръчват се незабавни стъпки, включително ограничения на скоростта, неделя без коли и по-евтин обществен транспорт.

„Тези усилия ще намалят ценовата болка, която изпитват потребителите по целия свят, ще намалят икономическите щети, ще намалят приходите от въглеводороди на Русия и ще помогнат за придвижването на търсенето на петрол към по-устойчив път“, се казва в доклада.

МАЕ заяви, че много от нейните предложения могат да бъдат приложени от правителствата на развитите икономики незабавно, и изчисли колко петрол ще спестят по този начин.

Намалете скоростта по магистралите с поне 10 км/ч

Спестява около 290 000 bpd от автомобили и допълнителни 140 000 bpd, ако камионите също намалят скоростта си.

„Намаляване на ограниченията на скоростта може да бъде приложено от националните правителства; много страни направиха това по време на петролната криза от 1973 г., включително Съединените щати и няколко европейски държави“, казаха от МАЕ.

Работете от вкъщи до три дни в седмицата, където е възможно

Един ден в седмицата спестява около 170 000 bpd; три дни спестяват около 500 000.

Преди пандемията използването на частни превозни средства за пътуване до работното място е използвало около 2,7 милиона барела петрол на ден, казаха от МАЕ, но около една трета от тези работни дейности може да се извършват от дома.

Неделя без коли в градовете


Всяка неделя спестява около 380 000 bpd; една неделя на месец спестява 95 000.

Швейцария, Холандия и Западна Германия направиха това по време на петролната криза от 1973 г., а някои градове използваха мярката за насърчаване на общественото здраве в последно време. Предимствата включват по-чист въздух, намалено шумово замърсяване и подобрена пътна безопасност, се казва в доклада на МАЕ.

Направете обществения транспорт по-евтин и стимулирайте ходенето пеша и колоезденето

Спестява около 330 000 bpd.

Нова Зеландия намалява наполовина цените на обществения транспорт през следващите три месеца в отговор на високите цени на горивата, докато проучванията в САЩ показват, че по-евтините тарифи водят до по-голямо използване. Някои правителства стимулират хората да ходят пеша или субсидират покупките на велосипеди. Всичко това ще изисква държавна субсидия.

Различен режим на достъп с лични автомобили до пътищата в големите градове (например през ден)

Спестява около 210 000 bpd.

Например колите, чиито номер завършва с нечетен номер, могат да се движат в понеделник, а тези с четен номер могат да карат във вторник. Такива схеми са разгърнати за справяне със задръстванията и пиковите нива на замърсяване на въздуха в Атина, Мадрид, Париж, Милано и Мексико Сити. Изключения могат да бъдат направени за електрически превозни средства. Един недостатък е, че домакинствата с няколко коли могат да не спазват правилата.

Увеличете споделянето на автомобили и приемете практики за намаляване на разхода на гориво

Спестява около 470 000 bpd.

Споделянето на автомобили отдавна се използва като начин за спестяване на пари и намаляване на емисиите. Правителствата могат да стимулират това със специални ленти за движение и места за паркиране или чрез намаляване на пътните такси за превозни средства с по-голяма заетост. Съществуват много приложения за смартфони за организиране на споделени пътувания.

Автомобилите са по-неефективни, ако се поддържат лошо или се карат при неправилно налягане в гумите. МАЕ също така установи, че климатикът може да представлява 4% до 10% от потреблението на гориво, така че препоръчва да настроите термостата с три градуса по-високо през горещите дни.

Насърчаване на ефективно шофиране на товарни камиони и доставка на стоки


Спестява около 320 000 bpd.

Както при личните автомобили, товарните камиони могат да се управляват по-ефективно, включително използването на така наречените техники за „екологично шофиране“, като намаляване на наднорменото тегло и без забавяне или рязко ускоряване. Натоварванията също трябва да бъдат оптимизирани, за да се избегнат пътувания с празни превозни средства.

Използване на високоскоростни и нощни влакове вместо самолети

Спестява около 40 000 bpd.

Въз основа на съществуващата високоскоростна железопътна инфраструктура, около 2% от полетите в развитите икономики могат да бъдат пренасочени към влакове, според МАЕ. Почти всичко това включва полети на по-малко от 800 км.

Избягвайте бизнес пътувания със самолет, където съществуват алтернативни възможности

Спестява около 260 000 bpd.

МАЕ препоръчва виртуални срещи, където е възможно, и посочва, че фирми като HSBC, Zurich Insurance и S&P Global планират да намалят емисиите си от бизнес пътувания с цели 70%.

Засилване на приемането на електрически и по-ефективни превозни средства

Спестява около 100 000 bpd.

До края на миналата година 8,4 милиона електрически превозни средства (EV) бяха на път в развитите икономики, но МАЕ призова по-бързото им приемане. „Действията, предприети сега за ускоряване на въвеждането на електрически превозни средства, ще имат траен ефект в бъдеще“, казва агенцията.

МАЕ призова правителствата да предприемат такива мерки за противодействие на масовите глобални смущения.

„В резултат на ужасяващата агресия на Русия срещу Украйна, светът може да бъде изправен пред най-големия шок в доставките на петрол от десетилетия, с огромни последици за нашите икономики и общества“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Намаляването на употребата на петрол не трябва да остава временна мярка, се отбелязва в доклада.

„Продължителните намаления са важни не само за подобряване на енергийната сигурност на страните, но и за справяне с изменението на климата и намаляване на замърсяването на въздуха“, се казва в доклада.

Източник: bloombergtv.bg

 




Коментари

Добави коментар

Реклама