Новини » Любопитно

В кои държави най-често лъжат за пробегаAdmin25.03.2022г 

В кои държави най-често лъжат за пробега

Платформата за автомобилни истории carVertical се опита да открие как е разпределено нивото на измами с пробега измежду различните държави. Компанията проведе проучване на база 900 000 проверки на автомобилна история за изминалата 2021 г. Резултатите показват колко често срещани са превъртените километражи.

На база на тези данни изглежда, че манипулирането е най-разпространено в Латвия. Повече от 24% от превозните средства в тази страна, проверени чрез carVertical, са с променени показания на километражите.

Второто място по процент на измами с пробега отива при Румъния. Всяка пета кола, или иначе казано почти 20% от проверените от carVertical автомобили от Румъния са с проблеми в пробега.

Нещата не изглеждат добре и при други балтийски страни, като например Естония, която е третата държава сред тези с най-голям брой манипулирани превозни средства, а след нея се нарежда Литва. Русия и Украйна са също сред страните с най-голям процент на автомобили с преправени показания.

От друга страна, ситуацията в някои страни от Централна и Южна Европа изглежда много по-добре, но дори и в най-изчистените пазари все още могат да се открият манипулирани автомобили, при това не малко. Всяка десета употребявана кола в Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия, проверена чрез carVertical, е с превъртян километраж. Междувременно, процентът на манипулирани превозни средства в Полша и Унгария е достигнал следователно 12 и 14 процента. България се нарежда на 11 позиция с 12,34%. Оказва се, че в Германия са установени повече случаи на превъртени километри, а страната е основен източник за вторичния пазар у нас.

„Най-големите източници на употребявани автомобили за пазара в Източна Европа са Германия, Франция, Белгия, Нидерландия и Италия. Трансграничните авто сделки са най-рискови, защото именно там се случват най-големите измами с пробега. Манипулирането на автомобили е сред така наречените невидими престъпления. Според някои научни доклади, то причинява проблеми в икономиката на стойност повече от 9 милиарда евро всяка година, при това само в Европа“ – обяснява Матас Бузелис, Ръководителят по комуникации в carVertical.

Проблемът е там, че властите не могат ефективно да проследяват измамници, които са манипулирали автомобили, а оттам и въпросът за законодателство, описващо наказанията за такова престъпление. И докато някои държави от Западна Европа са известни с раздаването на не малки глоби или дори лишаване от свобода на измамниците на пробега, обикновено не са налични толкова ресурси за справянето с подобни проблеми при по-слабите пазари, където авто парковете са по-стари от средното.

Превозните средства с фалшив пробег не са просто по-трудни и по-скъпи за поддръжка, но в даден момент може да бъде изключително трудно да бъдат продадени на пазарна цена или дори по-евтино. Според автомобилния експерт, купувачите често плащат с 25% повече за екземпляри с некоректни показания на километража. А с растящата прозрачност на пазара, продажбата такива автомобили ще става все по-трудна.

Източник: Carmarktet.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама