Новини » На път

4 държави затворят сухопътните си КПП-та за доставка на стоки за Русия



Admin04.04.2022г 

4 държави затворят сухопътните си КПП-та за доставка на стоки за Русия

Полша, Латвия, Литва и Естония ще започнат процеса на пълна изолация от Русия през следващите 48-72 часа. Те ще затворят сухопътните си КПП-та за доставка на всякакви стоки за Русия.

Това съобщи заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Мустафа Найем в своя канал в Telegram.

"Миналата седмица официално помолихме нашите колеги да спрат всякакъв трафик по пътищата с Русия и Беларус. Благодарим на всички министри на транспорта на изброените страни. Отговорът беше незабавен. Очакваме окончателния резултат", пише Найем.

Според него в случай на положително решение границите с Русия и Беларус ще бъдат напълно затворени, което означава, че всички транспортни потоци ще станат невъзможни.

В сряда се очакват и нови санкции на ниво ЕС срещу Кремъл заради масовите убийства на мирни граждани в Украйна. Най-вероятно тогава ще бъде забранен достъпът на руски кораби до пристанищата на Европа.

След руската инвазия в Украйна ЕС затвори небето за руски самолети, включително товарни. Въпреки това стоките все още могат да се доставят в Русия по суша.

По-специално, много камиони влизат в Русия от страните от ЕС, главно от Германия, през полско-белоруската граница. В тази връзка на 12 март активисти отидоха до полско-белоруската граница и организираха протестна акция, блокирайки преминаването на камиони, превозващи стоки за Руската федерация и Беларус. Полските служители на реда отблъснаха протестиращите на ГКПП Козловичи-Кукареки. Протестната акция беше подновена на 19 март.

Припомняме, че след руската инавазия в Украйна ЕС наложи безпрецедентни икономически санкции срещу Русия, а много комапанни се изтеглиха от Русия или спряха да изнасят стоки за там.

Националният железопътен оператор на Финландия спря железопътния транспорт между Хелзинки и Санкт Петербург в Русия на 25 март, с което затвори един от последните маршрути на обществения транспорт към Европейския съюз от Русия, но пет дни по-късно преразгледа решението си.

Източници: offnews.bg, news.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама