Новини » Еко-ауто

Електромобил на Mercedes изпревари Tesla



Admin14.04.2022г 

Електромобил на Mercedes изпревари Tesla

Електромобил на Mercedes-Benz AG пропътува повече от 1000км от Германия до Френската ривиера с едно зареждане на батерията и измести Tesla от прожектора на светлините в технологичното състезание, предава Bloomberg.

Прототипът EQXX измина разстоянието от Синделфинген близо до Щутгарт през Швейцария и Италия до средиземноморското пристанище Касис, предадоха от автомобилния гигант в четвъртък. Лекотоварните шаси и аеродинамичният профил на седана му позволиха да завърши пътуването с два пъти по-малка батерия от тази на главния електрически модел на Mercedes EQS.

EQXX е „най-ефективният Mercedes строен някога“, заяви главният изпълнителен директор Ола Калениус. „Технологията зад него отбелязва знаменателен етап от развитието на електрическите коли“.

Mercedes планира инвестиции от 60 милиарда евро до края на 2026 година, за да измести Tesla и да си върне титлата на най-продавана луксозна марка коли от съперника си BMW AG. Компанията има за цел да продава само електрически автомобили до края на десетилетието и планира да основе осем фабрики за батерии заедно с партньори.

След като бе критикуван в продължение на години заради късното си включване в производството на електромобили, немският производител дръпна през изминалата година с представянето на модела EQS, който може да се похвали с един от най-дългите пробези в индустрията. Mercedes продължава трансформацията си през тази година с изцяло електрическия EQE седан и спортния модел EQB. Въпреки това Tesla все още е лидер в продажбите на електрически автомобили.

С EQXX Mercedes се опитва да покаже, че може да подобри технологиите на американската компания. Прототипът измина разстоянието със скорост, която на моменти достигаше 140км/ч и все още имаше 15% заряд в края на пътуването. Батерията на колата включва нова химическа технология, създадена с помощта на експерти от дивизията на Mercedes-AMG във Формула 1. По план тези клетки трябва да бъдат приложени в компактните коли на Mercedes до 2024 година.

Mercedes скъси времето за разработва на модела EQXX с 18 месеца. Моделът бе готов в рамките на 40 месеца след като физическите тестове и изработените части бяха заменени със симулации и дигитални инструменти. "Модерните автомобили трябва да се произвеждат за по-кратко време, за да не изглеждат изостанали при своето представяне пред клиенти", заяви главният директор по развитие на Mercedes Маркус Шафер.

„Трябва да сме в крак с новостите в софтуера и технологиите, а това е много бързо променяща се индустрия“ каза Шафер в интервю. „Трябва да сме по-бързи в разработките си, много по-бързи от преди“.

Източник: bloombergtv.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама