Новини » Автоновини

Водороден автомобил подготвят французи



Admin13.05.2022г 

Водороден автомобил подготвят французи

Френският стартъп NAMX представи прототип на своя хибриден автомобил HUV (Hydrogen Utility Vehicle) в централата на италианския си партньор Pininfarina в Торино, пише Automobilwoche.

HUV е първото превозно средство в света, което се захранва частично от подвижен водороден резервоар. В допълнение към основния резервоар има малка батерия с възможност за рекуперация (връщане на енергия в батерията при намаляване на скоростта – бел. ред.), като в задната част на автомобила има шест капсули, които осигуряват пробег от 800 километра. Времето за презареждане за осигуряване на такъв пробег е само четири минути.

HUV е проектиран в сътрудничество с Pininfarina, като дизайнът му се базира на американските muscle автомобили.

„Използването на капсули като вторични резервоари е революционна иновация, която проправя пътя за автомобили с водород на дълги разстояния“, изтъква главният изпълнителен директор и основател на NAMX Фаузи Аная. Според него френският стартъп иска „да извлече най-доброто от съществуващите технологии и да измисли решения, които все още липсват“.

В Европа има твърде малко водородни горивни станции. А мрежата за дистрибуция на капсулите – „предайте празните и вземете пълните“ - все още е далеч от изграждане. Капсулите трябва да се предлагат чрез абонамент, според NAMX.

HUV ще бъде пуснат в продажба в две различни версии: базова версия със задно задвижване, мощност от 300 конски сили и максимална скорост от 200 км/ч, при ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,5 секунди; GTH версия със задвижване на всички колела, с мощност от 550 конски сили и максимална скорост от 250 км/ч, при ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди.

Ако всичко върви добре, HUV трябва да се появи на пазара през четвъртото тримесечие на 2025 г. при цена от 65 хил. до 95 хил. евро в зависимост от избраната версия. Основателят Аная все още не разкрива подробности относно инвеститорите в стартъпа.

Очаква се HUV да бъде представен на автомобилното изложение в Париж през октомври тази година. Автомобилът вече може да бъде поръчан предварително на уебсайта на NAMX. Името на компанията е съкращение от New Automobile and Mobility Expiration.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама