Новини » На път

МВР с мерки за гарантиране на реда и нормалното протичане на баловете



Admin13.05.2022г 

МВР с мерки за гарантиране на реда и нормалното протичане на баловете

Проведени са срещи с представители на учебните заведение, местата където ще се състоят абитуриентските тържества и охранителните фирми, отговорни за обектите. На директорите на областните дирекции е разпоредено своевременно да се информират за провеждане на спонтанни и организирани пътувания извън обслужваната от тях територия, с цел да се координират действията между отделните структури за недопускане на нарушения на обществения ред, извършване на престъпления и пътнотранспортни произшествия, заяви инспектор Венцислав Велинов от „Охранителна полиция”, ГДНП.

По отношение на пътната безопасност, още през април са проведени срещи с ръководствата на училищата, с родители, зрелостници и учители, съобщи инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“, ГДНП. Тя припомни, че Законът за движение по пътищата се отнася за всички, затова и в случаите, когато зрелостниците са пътници в превозното средство, следва да са с поставен колан/каска. Тя напомни, че неспазването на това изискване се санкционира от закона с глоба от 50 лева за пътника, но същата санкция се налага и на водача. Инспектор Ботева обърна специално внимание на онези зрелостници, които имат намерение сами да управляват превозните си средства по време на баловете - в никакъв случай те не бива да сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества, и посочи, че в случаите когато се установи управление след употреба на алкохол над 0,8 на 1000, това се счита за престъпление, а законът предвижда и наказание „лишаване от свобода“. Наказания в подобен случай са предвидени и за собственика на моторното превозно средство. Подробности и препоръки към зрелостниците, техните родители и водачите, които ще превозват абитуриенти могат да бъдат намерени на сайта на Пътна полиция тук.

„Съвместно с колегите от „Пътна полиция” и районните управления по места са взети превантивни мерки и за територията на София”, подчерта ст.инспектор Петър Петров от отдел „Охранителна полиция” на СДВР.

На собствениците и управителите на заведенията, в които ще празнуват абитуриентите, са изпратени предписания за недопускане на нарушения на обществения ред. Той напомни, че след 22 часа в заведенията лица до 18-годишна възраст без придружител не следва да се допускат. Най-много празнуващи в София се очаква да има на 24 май, когато ще са баловете на зрелостниците от 30 столични училища. Те ще отбележат събитието в 18 обекта.




Коментари

Добави коментар

Реклама