Новини » Автоновини

Производствените проблеми на Volkswagen вече тежат сериозно на продажбите



Admin13.05.2022г 

Производствените проблеми на Volkswagen вече тежат сериозно на продажбите

Германската автомобилна компания Volkswagen отчита пореден сериозен спад при глобалните продажби през април - те се свиват с 38% на годишна база до 516 500 превозни средства, съобщава Automobilwoche.

Основна причина за това е големият спад в Китай в размер на 50% до 142 800 автомобила.

От една страна, липсата на чипове все още притиска групата, като в Китай операциите ѝ са помрачени от продължаващите мерки за овладяване на коронавирусните огнища. В същото време VW трябва да се справя и с недостига на компоненти, произвеждани в Украйна, която все още е вплетена във война с Русия.

Доставките на най-големия автопроизводител в Европа се свиват и на други пазари – в Западна Европа с близо 29 на сто до 197 900 коли, докато в Северна Америка спадът възлиза на 25%.

Общите продажби на концерна за първите четири месеца достигат 2,41 млн. превозни средства, което е с 26% по-малко спрямо същия период на 2021 г.

VW гледа с тревога към своята крепост Китай, основният ѝ пазар освен Германия. Според китайските данни, споделени от Carsalesbase.com, продажбите на едноименната марка на групата са се свили с почти една четвърт през март. Тогава брандът е доставил почти 181 000 автомобила, което е с 24% по-малко в сравнение със същото време преди година. Пазарният дял на VW спада от 12,6% на 9,8 на сто. Toyota, от друга страна, успя да задържи положителния импулс през месеца с почти 167 000 продадени превозни средства, изоставайки само с 14 000 от VW. Пазарният дял на концерна расте от 9% до 10,1%.
 

В началото на май VW запази перспективите си за текущата година, след като глобалната производствена мрежа помогна на компанията да компенсира прекъсванията във веригите на доставка, причинени от войната в Украйна и пандемията от коронавирус. Концернът обяви, че очаква продажбите му да нараснат с 8-13% през 2022 г., а маржът на оперативната печалба вероятно ще бъде 7-8,5%. 

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама