Новини » Автоновини

Предлагат промени в психотестовете за шофьори



Admin29.06.2022г 

Предлагат промени в психотестовете за шофьори

Изискванията за психологическа годност да се прилагат само за водачи, които са извършили тежки нарушения, довели до отнемане на книжката, за кандидатите за т категории С1, С, D1 или D и за тези, които искат да карат такси. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, качени за обществено обсъждане.

Такъв тест ще е задължителен и за председателите на изпитни комисии за придобиване на правоспособност за управление на МПС, преди да бъдат определени за първи път.

В сега действащия закон водачите, извършващи обществен превоз, трябва да притежават валиден документ за психологическа годност, който се подновява на различни периоди - между една и три години, в зависимост от възрастта на водача.

„През последните няколко години непрекъснато постъпват предложения от браншовите организации в областта на автомобилния транспорт с предложения за отмяна на това изискване. Статистиката показва, че за периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна.




Коментари

Добави коментар

Реклама