Новини » Любопитно

Заминаваме на почивка? Какво трябва да имаме под ръка



Admin14.07.2022г 

Заминаваме на почивка? Какво трябва да имаме под ръка

Лято е – сезонът, в който най-много хора решават да заминат във ваканция и да оставят поне за седмица, две или малко повече, грижите и стреса и да се отдадат на почивка, приключения и удоволствия. Ако за постигането на тези заветни цели ще използвате и кола, то е добре да не забравите някои неща, за да си гарантирате наистина приятно преживяване. Затова преди да посегнете към куфарите, прочетете какво още трябва да вземете освен вече заплануваното.

С каква кола ще пътувате?

Това е съществен въпрос веднага след избора на крайната дестинация. Размерът на колата определя какво да вземете по време на пътуването. Няма да можете да внесете толкова много в компактен автомобил, колкото в мини ван. По-малките коли имат по-добър разход на гориво, (плюс при настоящата инфлация) подходящи са за самостоятелно пътуващи или двойки и могат да бъдат най-добри за по-кратки разстояния. Но ако предприемате семейно пътуване, може да помислите за наемане на по-голямо превозно средство от това, което използвате в ежедневието. Допълнителното място за краката и багажното пространство не са за пренебрегване особено след 300 км. Ако пък сте със средно голям SUV, разходът на гориво може да бъде по-добър, отколкото очаквате. Може да обмислите и наемането на каравана – решение осигуряващо максимално удобство за цялото семейство.

Независимо от избраното превозно средство, за да си осигурите добър комфорт при по-продължително шофиране носете свободно облекло, възглавница и одеяло за пътуване. Спирайте на всеки няколко часа, за да се разходите за поне 15 минути и то непрекъснато! Към тях добавете и разтягания. Твърде често отбивките са до някоя бензиностанция, където хората не се раздвижват достатъчно. А понякога е добре да спирате, за да се насладите на красив пейзаж и да направите снимки.

Избягвайте сладки закуски и напитки (този съвет можете да прилагате дори и когато не пътувате). Вместо това заложете на зърнени блокчета, крекери, ядки и сушени плодове, твърдо сварени яйца, моркови, целина, плодове, здравословни алтернативи на картофения чипс и шоколадовите бонбони и кофеинови напитки, особено за шофьора.

Подгответе се с любимата си музика или още по-добре – аудио книги, които да слушате. Помислете за какво може да си говорите със спътниците – обикновено времето минава неусетно, когато има диалог по приятна тема. Бъдете отпочинали преди да потеглите.

Списък с най-важното, което да вземете:

Най-важно е да вземете всичко необходимо свързано със здравето и добрата лична хигиена при пътуване. Не само Covid-19, но и редица други вируси са в готовност да провалят мечтаната почивка. Не им го позволявайте. Затова дезинфектанта за ръце, маската и ръкавици трябва да бъдат налични. Здравните власти могат да въведат задължително носене на маска на закрито – не си струва да тичате към аптеката в последния момент. Към тях добавете мокри или бебешки кърпички, които винаги са от полза в различни ситуации. Поне една ролка тоалетна хартия също няма да натежи, нито болкоуспокояващи и лекарства за стомашни неразположения.

Не разчитайте на сапуните и шампоаните в хотелите – вземете вашите, а за по-голям комфорт си купете от по-малките опаковки. Вместо сапун може да използвате и душ гел. Не забравяйте четката и пастата за зъби. И не на последно място – слънцезащитни кремове – за лице, за тяло, за децата. Нанасяйте на всеки два часа особено между 10 и 18 ч. Опаковайте всичко в комплект за тоалетни принадлежности за пътуване.

А ето и кратък списък с други вещи, които да намерят място в колата ви по време на ваканцията, както и някои незадължителни идеи:

Задължително вземете:

Аптечка
Зарядни за телефон, таблет, лаптоп
Охладител
Бутилки за многократна употреба
Пари в брой
Торби за боклук
Увлекателни книги и играчки за децата
Слушалки, за тел. разговори
Рефлектор за предното стъкло

Други предложения:

Преносими външни батерии
Хладилна чанта и пакети с лед
Контейнери за храна
Салфетки
Чадър/дъждобран
Играчки и лакомства на любимците
Препарати срещу насекоми
Допълнителни слънчеви очила


В никакъв случай не забравяйте задължителните: комплект за първа помощ, авариен комплект, кабели за акумулатора, помпа или компресор за гумите, основни ръчни инструменти, членска карта на СБА. Последното ще ви осигури и допълнителни отстъпки, когато зареждате гориво.

Как да съберете всичко в колата?

Използването на преносим органайзер за кола е подходящ за съхранение на малки и лесни за губене предмети на едно място – дезинфектант, джаджи, кабели, сухи закуски. Подходящо е този органайзер да държите около вас при пътуването. Храната определено трябва да бъде леснодостъпна. В органайзер за багажник може да сложите инструментите.

Относно куфарите и чантите – първо сложете по-обемистите от тях, които няма да ви трябват, докато не стигнете крайната дестинация. Погрижете се те да бъдат най-стабилни в колата, за да останат на местата си при остри завои или внезапно спиране. Най-важно е обаче да подредите всичко така, че да запазите видимостта през прозорците и през всички огледала за задно виждане.

Лек път!

Източник: СБА

 




Коментари

Добави коментар

Реклама