Новини » Любопитно

Защо е опасно да се кара по инерция



Admin18.07.2022г 

Защо е опасно да се кара по инерция

Шофьорите често карат по инерция, за да пестят гориво. Този навик е останал при някои хора от дните на колите с карбуратор. Пътуването по инерция обаче е изпълнено с определени рискове, които всеки трябва да знае. Движението по инерция не натоварва двигателя, който продължава да работи на празен ход и така действително се пести малко гориво. Но в същото време подобен начин на пътуване може да се окаже доста скъпо, тъй като води до повреди по автомобила и съответно до ремонти, които обикновено не са никак евтини.
Първо, съществува риск двигателят да спре. Въпреки че модерните инжекционни двигатели са по-малко капризни и не спират толкова често на празен ход, колкото карбураторните, тази опасност съществува. А когато двигателят изключи, вакумният усилвател на спирачките спира да работи, педалът на спирачката се втвърдява и губи своята ефективност. И за неопитен шофьор ще бъде трудно да овладее колата.


Имайте предвид, че при съвременните автомобили проблемите с вакумната спирачна система и сервоуправлението са разрешени. Те продължават да работят по време на шофиране, дори ако двигателят е спрял, губейки известна ефективност. Но ако системата ABS е повредена и натиснете силно педала на спирачката, едно от колелата може да блокира. През зимата, когато се спускате по заледен път, дори ABS да работи, преминаването на неутрална предавка е строго забранено. Машината трябва да остане на ниска предавка, за да се предотврати приплъзване на задния мост и също така да се избегне прекомерно ускорение. Просто, при движение по инерция колата става неуправляема, подчинявайки се само на законите на инерцията. И ако се наложи рязко ускорение, водачът ще загуби ценни секунди, за да включи желаната предавка.

Източник: Actualno.com




Коментари

Добави коментар

Реклама