Новини » Еко-ауто

Електромобилите и зарядните станции - особености и баланс



Admin20.07.2022г 

Електромобилите и зарядните станции - особености и баланс

Цената на горивата се покачва, a правителствата в Европа предприемат мерки срещу двигателите с вътрешно горене (ДВГ), но се очертава нова тенденция – все повече и повече шофьори да преминат към електрически превозни средства. За първи път в историята повече от половината от анкетираните купувачи на автомобили по света искат следващата им покупка да бъде електрически или хибриден модел. Това показва последния Потребителски индекс на мобилността изготвен от EY.

За мнозина живеещи в Европейския съюз, преминаването към електричество може дори да се превърне в новото нормално много по-скоро отколкото в други части на света. ЕС се приближава с все по-бързи и уверени стъпки към забрана на продажбите на нови бензинови или дизелови автомобили след 2035 г. Но до тогава има още време. Лятната ваканция обаче напомня на новите, а и на бъдещите собственици за един от основните подозрения за възможностите на електромобилите – способни ли са на дълги пътувания. Страхът, че захранването да се изчерпи, преди да се достигне до станция за зареждане е основателен не само за България, Гърция и Румъния, но и за редица други страни из целия континент.

Средният обхват при батериите на електромобилите в момента достига 326 км. На практика това е достатъчно, за да успокои популярното безпокойство около пробега, когато става въпрос за ежедневна употреба. Но едно европейско пътуване ще изисква зареждане по пътя, а инфраструктурата в целия континент остава неравномерна на много места. Не само, че станциите за зареждане са много непропорционално разпределени, но и доставчиците и системите за плащане също се различават.

Ето три неща, които трябва да знаете за настоящите условия около зареждането на електрическа кола:

Дисбаланс в инфраструктурата за зареждане на електромобили

Европа има повече от 330 000 обществено достъпни точки за зареждане и този брой нараства, но неравномерното им разгръщане означава, че „пътуването в ЕС с електрически превозни средства не е лесно“. Това предупреждение идва от Европейската сметна палата (ЕСП) в доклад от миналата година. Само три държави – Германия, Франция и Нидерландия – представляват 69% от всички точки за зареждане в ЕС, докато 10 европейски държави нямат нито едно зарядно устройство на 100 км път.

Европейската комисия има цел да достигне 1 милион точки за зареждане до 2025 г., но докладът на ЕСП предупреждава, че има риск целта да бъде пропусната, „ако внедряването продължи да следва настоящите темпове“. Изчислено е, че приблизително 150 000 нови точки ще са необходими всяка година – почти 3 000 на седмица – за да се запълни разликата.

Нидерландия е много по-напред от другите страни от ЕС по отношение на броя на зарядните станции за електромобили на жител. Съществуват различия и в рамките на държавите, като градовете са много по-добре обхванати от селските райони.

Това е особено характерно в Източна Европа. Половината от електрическите коли в Словакия, например, са регистрирани в столицата Братислава, град, в който се намират една трета от зарядните точки в страната. Така се обслужва огромното мнозинство потребители през по-голямата част от времето, но това не е подходящо за пътувания на дълги разстояния или за онези живеещи в села.

Не на последно място - много оператори за таксуване работят с абонаменти, но ако не членувате, се налагат такса „роуминг“ за използването на мрежата.

Има много приложения и карти за навигация в джунглата на зарядните станции

За щастие има специални приложения, които помагат на шофьорите да се ориентират в тази бъркотия и да картографират своето пътуване. Различните оператори обаче имат различни тарифи, но благодарение на някои приложения може лесно да се проследят отделните фактури, а има възможност и за по-лесна организация на абонаментите.

Освен това може да помогне и на бизнес клиентите да контролират разходите, направени от електрическите им паркове. Въпреки това и на приложенията ясно се вижда разликата в разпределението на зарядните станции от север на юг – скандинавските страни са много добре оборудвани, за разлика от южните страни. Дори почивка в Испания или Португалия би се оказало предизвикателство, затова е добре внимателно да се определи маршрута.

Тенденциите около зарядните станции в Европа се променят бързо

Все пак има повод за оптимизъм – пазарът започва да се консолидира – все повече електромобили излизат по пътищата и се появяват все повече зарядни станции. Инвестициите в инфраструктура се възстановяват по-бързо отколкото преди. Един на всеки 11 нови автомобила, продадени в ЕС през 2021 г., е бил изцяло електрически. Това е скок от 63% в сравнение с 2020 г., според данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Междувременно броят на обществено достъпните точки за зареждане се е увеличил шест пъти от 2015 г. Това включва зарядните устройства, намиращи се на магистралите, паркингите или в супермаркетите и търговските центрове. Тези обществени станции всъщност представляват само около 15 процента от общия брой точки за зареждане в ЕС.

По-голямата част от зареждането на електромобили се извършва в частни жилищни или търговски сгради. Тъй като електричеството е толкова повсеместно в ЕС, индустрията за зареждане на електромобили би искала премахване на регулаторните бариери. Това ще позволи по-бързо създаване на точките за зареждане на повече места, включително в по-старите европейски квартали със строги правила за градско планиране и противопожарни правила.

Повече станции за зареждане в домовете или офисите също ще помогне за подобрен баланс, тъй като е по-евтино колата да се зареди през нощта вкъщи или през деня докато собствениците са на работа, отколкото на ултрабързите, но обществени станции. Подходящо разпределение в периодите за зареждане би изглеждало така: 75% от времето да се зарежда на по-ниска цена от станции с ниска мощност, а останалите 25% в движение, с по-мощни и бързи зарядни устройства.

Гледайки напред, интелигентното зареждане ще помогне на собствениците да разберат кога е най-доброто време да свържат електрическата кола с мрежата, за да презаредят батерията. Засега играчите в индустрията не са съгласни с идеята, че зареждането на електромобил трябва да бъде толкова просто, колкото зареждането на автомобил с ДВГ. Възгледът е, че трябва да бъде сякаш се зарежда телефон или лаптоп – включва се тук и там по-малко, където има възможност.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама