Новини » На път

Протест на пътни строители блокира ключови места из БългарияAdmin27.07.2022г 

Протест на пътни строители блокира ключови места из България

Персоналът на пътните строителни фирми излиза на безсрочна стачка от заради неизплатени средства, обявиха вчера шефове на компании от бранша.

Протестите ще бъдат всеки ден пред Народното събрание и близо 20 ключови пътни отсечки в цялата страна.

Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

"Ако това не се промени, от 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки", заяви Стефан Чайков - шеф Браншова камара "Пътища".

В центъра на София протестът ще бъде пред служебния вход на Народното събрание, шествие ще тръгне и по Околовръстното шосе на столицата. Останалите точки на протестите ще бъдат блокирани от 10 до 11 часа.

Протестът в столицата е разрешен до 17:00 ч., в страната - до 12:00 ч.

Когато се види резултатът от тези тридневни протести, ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите, добави председателят на ББК "Пътища".

Поводът за протестните действия на пътните строители е отмяната на Комисията по регионална политика миналата седмица. Тя трябваше да вземе решение за окончателните плащания към пътните фирми за вече извършени дейности. От бранша настояха и за промяна в Закона за обществените поръчки, свързани с индексацията в строителството заради повишените цени.

На 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение, останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Източници: БТА standartnews.com
Коментари

Добави коментар

Реклама