Новини » На път

Поръчките за нови коли намаляват, алармират производителиAdmin04.08.2022г 

Поръчките за нови коли намаляват, алармират производители

Производителите на автомобили отчитат по-ниско търсене в Европа и Северна Америка на фона на анализите, че потребителите се въздържат от големи харчове и пазят парите си за стоки от първа необходимост, пише “Ройтерс”.

Въпреки че някои луксозни марки като Ferrari и Mercedes повишиха прогнозите си за продажбите във втората половина на годината предвид продължаващо голямо търсене на премиум модели, перспективите за по-голямата част от индустрията са по-мрачни.

Времето за чакане на нови автомобили става все по-кратко, тъй като и поръчките намаляват. И това е факт дори предвид по-дългото време за производство и доставки на нива под тези от миналата година.

Досега производителите защитаваха маржовете чрез увеличаване на цените, но рязкото покачване на инфлацията в Северна Америка и Европа може да увеличи разходите и трайно на намали търсенето. Такова се отчиташе в подследните месеци, независимо от покачващите се цени.

Инфлацията в Европа и Съединените щати скочи през последните месеци, като централните банки предупреждават, че пикът може да бъде достигнат след месеци, което води до рязък спад на настроенията на потребителите и бизнеса.

Данни от онлайн автокъщи и платформи също показват забавяне на търсенето от март тази година, каза Филип Нотард, анализатор за Европа в Cox Automotive.

Проучване на базирания в Мюнхен институт Ifo, публикувано в сряда, показа, че натрупаните поръчки на германските компании се свиват и очакванията за цените са в низходяща спирала поради опасения за недостиг на газ и продължаваща слабост на китайската икономика.

Засега концернът прехвърляше собствените си нарастващи разходи върху потребителите чрез увеличаване на цените, но това не може да продължи вечно, каза Тавареш.

В Съединените щати Ford обмисля да върне отстъпките, които бяха отменени миналата година поради опасения за доставките, каза главният финансов директор Джон Лоулър.

Източник: Carmarket.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама