Новини » Автоновини

Мораториум върху гаранционния ремонт обмислят в Русия



Admin20.09.2022г 

Мораториум върху гаранционния ремонт обмислят в Русия

Около автомобилната промишленост никога не е имало митове, но желанието да се спрат гаранционните ремонти на автомобилите оборва мита, че икономическата блокада нямала ефект върху руската икономика.

Сега се получава информация, че правителството обсъжда предложение за въвеждане на 9-месечен мораториум върху прилагането на някои разпоредби от Закона за защита правата на потребителите, а именно в частта, която определя срока за гаранционен ремонт на автомобили - той е 45 дни. Заради санкциите и прекъсването на веригите за доставки повечето чуждестранни компании не могат своевременно да внасят оригинални резервни части в Русия. По закон те са изправени пред тежки глоби за липсващи ремонти, поради което автомобилните производители и търговците се страхуват от фалити.

Тази инициатива се обсъжда още от началото на юни. Тогава Министерството на икономиката предложи на Министерството на промишлеността и търговията и Роспотребнадзор няколко варианта за решаване на проблемите на дилърите с гаранционен ремонт, причинени от забавяне на доставката на резервни части. По-специално се коментираше идеята срокът за гаранционен ремонт да се увеличи от 45 на 90 дни и да се наложи мораториум върху събирането на глоби от фирми в размер на 50% от сумата, която съдът присъжда за неизпълнение на задължения.

Източник: CarMarket.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама