Новини » Автоновини

Цените на петрола се понижиха, доларът поскъпва



Admin11.10.2022г 

Цените на петрола се понижиха, доларът поскъпва

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник след загубите от близо 2% от предходната сесия, тъй като по-силният щатски долар и нарастването на случаите на COVID-19 в Китай породиха опасения за забавяне на глобалното търсене, пише Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,31 долара, или 0,32%, до 95,88 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,38 долара, или 0,42%, до 90,75 долара за барел. Двата петролни еталона поевтиняха съответно с 1,73 долара и 1,51 долара предходната сесия.

Стойността на щатския долар се повиши във вторник на фона на притесненията относно нарастващите лихвени проценти и геополитическото напрежение. Силните зелени пари намаляват търсенето на петрол, тъй като го правят по-скъп за купувачите, използващи други валути.

„Силните данни за работните места засилиха очакванията за ново повишение на лихвените проценти със 75 базисни пункта на срещата на Фед следващия месец, създвайки риск от спад за глобалното търсене на петрол“, посочиха анализатори на ANZ Research в бележка.

Устойчивата нулева политика на COVID-19 в Китай преди конгреса на комунистическата партия „не помага“ на търсенето, добавиха анализаторите.

Случаите на COVID-19 във втория по големина потребител на петрол в света нараснаха до най-високото си ниво от август. Активността в сектора на услугите в Китай през септември се сви за първи път от четири месеца, тъй като пандемичните ограничения натежаха.

В опит да ограничи загубите Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, водени от Русия, носещи общото название ОПЕК+, обяви намаляване на добива с 2 млн. барела на ден, което допълнително повиши опасенията относно ограничаването на доставките на петрол.

„По-критичен е сигналът, който ОПЕК+ изпраща с реакцията си към краткосрочната пазарна динамика. Групата се опитва да стабилизира или повиши цените въпреки широкоразпространеното мнение, че растежът на търсенето ще изпревари растежа на предлагането през остатъка от годината“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Санкциите на ЕС за руския суров петрол и петролни продукти ще влязат в сила съответно през декември и февруари, докато миналата седмица блокът даде окончателното си одобрение за нова група санкции срещу Русия, включително ценови таван за износа на руски петрол.

Източник: Мениджър
 




Коментари

Добави коментар

Реклама