Новини » Автоновини

Спорните пътни ремонтни са удължени до 20 ноемвриAdmin13.10.2022г 

Спорните пътни ремонтни са удължени до 20 ноември

Договорите за поддържане на пътищата със старите фирми изтекоха на 30 септември и нови няма. Работата по пътните ремонти обаче ще продължи поне до 20 ноември.

Срокът е удължен след ново юридическо тълкувание на решението на парламента от пролетта на 2022 г. Тогава Народното събрание реши да изплати половината от сумата, която държавата дължеше на пътния бранш, а прекратените предсрочно договори за текущ ремонт и поддържане от служебното правителство на Стефан Янев бяха удължени до 30 септември.

Обясняваше се, че до 30 септември трябва да приключат всички пътни ремонти, което не се случи, и те продължават на редица места. След тази дата пътищата остават без поддръжка, ако няма нови договори, твърдяха регионалното министерство, пътната агенция и браншът.

Пътната агенция обаче не успя да подпише до 30 септември нови договори за пътно поддържане.

В момента все още тече парафирането на такива за зимното чистене и аварийно поддържане на пътищата по т.нар. бързи поръчки. От общо 27 области досега са подписани договорите за 15 области, каза Иво Иванов - председател на Управителния съвет на АПИ.

Според регистъра за обществените поръчки има подписани само два договора - за областите Видин и Враца. Очевидно Агенцията за обществените поръчки се бави с качването на договорите.

За останалите 8 области, плюс чистенето на магистралите, договорите ще бъдат подписани до седмица, обеща Иво Иванов.

На практика три четвърти от досегашните изпълнители ще продължат да чистят и поддържат пътищата и през зимата. Нови фирми ще поддържат пътищата през следващите 7 месеца единствено в 5 области - Бургас, Варна, Монтана, Хасково и Ямбол плюс магистрала "Струма".

За да бъдат довършени започнатите от преди две години ремонти, юристите в АПИ са дали нов прочит на решението на парламента, според което агенцията няма право да възлага пътни ремонти след 30 септември, но няма пречка фирмите по старите договори да продължат да си работят, за да довършат започнатото, обясни Иво Иванов. Така се е стигнало до подписване на нови анекси с пътните компании със срок до 20 ноември.

Договорите за текущ ремонт и поддържане на пътищата, сключени по времето на ГЕРБ в периода 2019 - 2020 г., бяха прекратени предсрочно, защото възложената по тях работа беше между три и четири пъти повече по част от договорите спрямо стойността им. По този начин бе нарушен Законът за обществените поръчки.

Идеята беше да се проведат нови обществени поръчки, но вече година това не се случва. Двата досегашни опита приключиха с фиаско. Това стана след решение на Комисията за защита на конкуренцията, която установи нередности.

Другият порок по старите договори беше, че основни ремонти се възлагаха като текущи. Това се правеше, за да се избегне провеждането на обществени поръчки. Освен това се спестяваше времето за вадене на разрешително за строеж, изготвянето на проекти и не се налагаше въвеждането на обекта в експлоатация с приемателна комисия. Така на практика тези ремонти са се извършвали освен без нужните документи и без строителен контрол и нужната гаранция от фирмата изпълнител, коментира министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

Той информира, че е приключила и проверката на ДНСК на възложените от АПИ дейности по договорите за текущ ремонт.

При нея са установени огромен брой пътища, на които е направен основен ремонт, замаскиран като текущ. Става въпрос за 47 обекта с обща дължина 285 км.

Ремонтираният участък от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора също е минал под прикритието на текущ ремонт, каза арх. Шишков. Той е направен основен, по метода "студено рециклиране", но с навлизане в пътното легло при ремонта, допълни той.

Такова заобикаляне на правилата е установено общо на 7 пътни обекта с дължина от 168 км.

В 18 от ремонтираните републикански пътища с дължина 283 км е установено, че е правен текущ ремонт с елементи на основен.

Текущ ремонт е констатиран при 419 отсечки с обща дължина 2428 км.

Източник: mediapool.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама