Новини » Любопитно

В Берлин има около 40 фирми за коли под наем, които "обслужват само престъпните среди"Admin14.10.2022г 

В Берлин има около 40 фирми за коли под наем, които "обслужват само престъпните среди"

Местопроизшествието е истински ад: унищожена скоростна кутия, изкоренено дърво, разпръснати части от човешки тела и самата кола - Audi RS 5 с 450 конски сили, която е овъглена и е на парчета. Финалът на нелегалната автомобилна гонка в Берлин през февруари 2021-а година отне живота на трима от четиримата пътници в Аудито, оцеля единствено шофьорът. След това Берлинският окръжен съд го осъди на пет години затвор, но присъдата все още не е окончателна.

Шофьорът, 21-годишен мъж, взел автомобила под наем. Това не е изключение, а правило, казва старши прокурор Андреас Винкелман, който ръководи специален отдел, занимаващ се само с преследване на незаконни автомобилни състезания в Берлин: "В огромната част от случаите колите, използвани в тези гонки, са наети", казва той.

Винкелман посочва, че в много кратък период от време са възникнали много дребни фирми, предлагащи подобни превозни средства под наем. И не са твърде взискателни към клиентите си - автомобили с мощност 500 конски сили се предоставят на 18-годишни младежи. Плащането по правило се извършва в брой. Посредничеството за услугата често се извършва онлайн, само малка част от компаниите имат офиси.

От ключово значение за престъпните среди

Около 40 такива компании вече са под наблюдението на криминалната полиция в Берлин, където се намира и Центърът за анализ и координация на борбата с престъпните структури. Ръководителят на този център Адхам Шараби смята, че съмнителните компании за коли под наем са много важни за престъпните среди в Берлин - те са създадени единствено с целта да ги снабдяват с автомобили". 

Техните коли се използват за всякакъв вид престъпления: за бягство при грабежи, за куриерски услуги, включително т. нар. кокаинови таксита. Но колите имат значение и като символ на престижа. Парите за тях, независимо дали става въпрос за покупка или наемане, идват от престъпни операции. Печалбите от криминалния бизнес се инвестират и в скъпи автомобили, които на свой ред се ползват за извършването на нови престъпления и генериране на допълнителни печалби.

Зад кулисите - шефове от криминални синдикати

Шараби говори за затворен цикъл, който обаче много трудно може да се докаже в съда - тъй като хората, стоящи зад тези компании, са много хитри. Те използват подставени лица, фалшиви адреси и имена, фиктивни данъчни номера и постоянно променят названията на компаниите - прибягват до целия възможен арсенал от методи за прикриване на действителния собственик.

Въпреки това в много от случаите аналитичното звено на Шараби може поне да изолира задкулисните играчи. "Установихме, че съществуват много компании, които класифицираме като свързани с клановата престъпност. Знаем, че много хора, близки до клановете, използват тези автомобили и стоят и зад самите компании. Разбира се, те назначават подставени лица, но стоят зад тях и на практика са собственици на компаниите и ги ръководят."

Според разследване на сайта rbb24 Recherche подставените лица се набират предимно от източноевропейските държави - като 50-годишния бедстващ поляк Мариуш С. Той на няколко пъти е бил изпращан в Германия и е бил назначаван за управляващ съдружник в седем различни компании, сред които и World Car Rental в Берлин-Нойкьолн. Мариуш не знае и дума немски, а и няма никаква представа от автомобили, както казва пред rbb24.

Как се прикрива реалният собственик

Шофьорът на Аудито, катастрофирало фатално през февруари 2021-а година, го наел от човек, когото разследващите определят като принадлежащ към престъпен клан. Това е Мохамед ел Н., който трябвало да даде показания като свидетел по делото срещу 21-годишния шофьор.

Онова, което казал на разпита, предизвикало сериозно учудване. Той нямал шофьорска книжка, но въпреки това на негово име били регистрирани три луксозни спортни автомобила Мерцедес и Ауди на обща стойност около 300 000 евро. Мъжът отказал да отговори на въпроса дали ги дава под наем.

Източник: dw.com/bg/
Коментари

Добави коментар

Реклама