Новини » Застраховане

Устойчиви ли са застраховките на автомобилаAdmin21.10.2022г 

Устойчиви ли са застраховките на автомобила

Ръст с 2% на прилагането на екологични методи за ремонт на автомобила, употребата на екологични авточасти и шофирането на екологични автомобили може да намали годишните CO2 емисии в цяла Европа с 30 000 тона. Това са изводите от 10-тия Allianz Motor Day, който постави на фокус темата за това колко устойчива може да бъде застраховката на автомобила.

Ремонт вместо замяна с нови части

„Ние виждаме в автомобилното застраховане множество лостове за устойчивото управление на процесите по ликвидация на щети, които могат значително да намалят CO2 емисиите“, казва Клаус-Петер Ройлер, член на Управителния съвет на Allianz SE, отговарящ за застрахователния бизнес в Германия, Швейцария, Централна и Източна Европа. „В този контекст намирането на подходящи възможности за ремонт, вместо замяната с нови части е от ключово значение.“, допълни той.

По-голямата част от щетите при автомобилна катастрофа обикновено са от малки до средни, засягащи главно едрогабаритните части по купето на автомобила. За тях често има алтернативни зелени опции за ремонт. Производството на нова резервна част има значително по-висок CO2 отпечатък, отколкото тези, които могат да бъдат ремонтирани.

„Въпреки че днес голяма част от потребителите предпочитат ремонт, все още виждаме голям потенциал за подобрение в тази посока. Ако застрахователите увеличат обема на ремонтите в Европа само с два процентни пункта годишно, според нашите експерти, могат да бъдат избегнати почти 30 000 тона емисии на въглероден диоксид , което се равнява на годишното потребление на енергия на около 5 100 домакинства“, обяснява Рьолер. „Това е в основата на нашето предложение за увеличаване на зелените ремонти в бъдеще.“

Сертифициране като устойчив сервиз

Друг лост за по-устойчиво управление на ликвидацията на щетите е стандартизираното сертифициране на сервизите на европейските пазари според критериите за устойчивост.

Електрическите превозни средства стават достъпни за повече потребители

Законодателството на ЕС за климата предвижда, че Европа трябва да стане неутрална по отношение на климата до 2050 г. и че до 2030 г. трябва да има намаление на емисиите на парникови газове с поне 55 процента в сравнение с нивата от 1990 г.

„Ние възприемаме холистичен подход към темата за устойчивата мобилност. И едно нещо е ясно: без нея и без последователно разширяване на електрическата мобилност, амбициозните цели на ЕС не могат да бъдат постигнати“, казва Рьолер. „За да направят електрическата мобилност достъпна за повече потребители, всички участници на пазара трябва да създадат удобни за клиента решения. Те включват, наред с други неща, по-бързо разширяване на инфраструктурата за зареждане, конкурентни цени и полезни услуги, свързани с електрически превозни средства“, посочи още той.

Източник: Pariteni.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама