Новини » На път

Акция "Зима" стартира с проверка на гуми, светлини и чистачкиAdmin31.10.2022г 

Акция "Зима" стартира с проверка на гуми, светлини и чистачки

Пътна полиция започва традиционната за това време на годината акция "Зима". При нея ще се следи дали автомобилите са с подходящи гуми за зимния сезон, изправни светлини и чистачки.


При констатирани нарушения през първата седмица водачите няма да бъдат санкционирани. Глоби ще се налагат след 7 ноември. По закон гумите със зимни характеристики са задължителни от 15 ноември до края на март.


След промяната в закона, влязла в сила от началото на 2017 година, в този период леките автомобили трябва да са с гуми с минимална дълбочина на протектора от 4 мм. За сравнение - новият е около 9 мм. Няма изискване гумите да са зимни, но експертите съветват всички, които пътуват много и живея в градове със снежни зими, да заложат на тях.


В зависимост от неизправността на автомобила, констатирана от служител на "Пътна полиция", глобата достига 500 лева, като може да се постанови и спиране на превозното средство от движение. При незначителна техническа неизправност санкцията е 50 лева, при значителна до 200 лева и при опасна до 500 лева
Коментари

Добави коментар

Реклама