Новини » На път

Традиционната акция „Зима“ започва от днесAdmin01.11.2022г 

Традиционната акция „Зима“ започва от днес

Акция „Зима“ стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. Операцията ще се състои от три кампании, всяка с продължителност 10 дни. Първата десетдневка е насочена към водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства /ИЕПС/, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. През втората десетдневка фокусът ще бъде върху пешеходците, а през третата – върху водачите на моторни превозни средства. И по време на трите кампании пътните полицаи ще провеждат специализирани операции с цел подготовката на участниците в движението по пътищата за зимни условия.

Началото на акция „Зима“ бе дадено символично на пресконференция, в която участваха заместник-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров, комисар Калоян Драганов - началник на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП, Ивайло Иванов - главен секретар на СБА, д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК, Росен Рапчев - експерт в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Бойко Рановски - директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Десислава Паунова - член на УС на АПИ и Бистра Василева от ДЗИ.

АКЦИЯ "ЗИМА" - 2022 ГОДИНА

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.
2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.
3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.
9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.
Коментари

Добави коментар

Реклама