Новини » На път

Граничният пункт „Калотина“ ще се разшири до 28 трасета и ще бъде свързан с магистрала „Европа“



Admin23.11.2022г 

Граничният пункт „Калотина“ ще се разшири до 28 трасета и ще бъде свързан с магистрала „Европа“

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков инспектираха хода на строителството на автомагистрала „Европа“. Те се запознаха на място с работата по трасето, с начина на свързване с пункта, както и с бъдещо разширение на ГКПП, което ще оптимизира дейността му. Двамата отбелязаха, че предстоящите дейности ще се извършват на етапи, за да не се затруднява трафикът.

Акцентът бе поставен на констатираните проблеми, чиито решения започват веднага. Установено е, че непосредствено между пункта и магистралата има участък, около 150 м, който е извън проекта, посочи министър Шишков. Необходимо е одобрение за разширяване на платното и устройствен план. Целта е пунктът да се свърже с магистралата, а не с двулентов път. Другият проблем е третият лот София – Сливница, за който има одобрен план, но ще се забави. Основната задача там е намирането на мястото за паркинги за тировете, за да не се усложнява функционирането на пункта. Вече са набелязани няколко възможни терена. Решението на този проблем е изключително важно и необходимо, защото струпването на тирове на ГКПП би затруднило работата на граничните и митническите служители, коментира министър Демерджиев. Той посочи, че строителството на втория етап на пункта също е започнало и срокът за изпълнение на проекта е 180 дни. Увеличението на трасетата ще облекчи трафика, а пунктът ще изглежда по начин, който достойно представя страната ни. Работна група на място с представители на всички институции има задачата да следи ежеседмично докъде е стигнало строителството, за да не се допусне забавяне.

По думите на министър Демерджиев, е създадена организация и поетапно ще се работи по всички основни ГКПП - Капитан Андреево, Кулата и двата северни пункта на Русе и Видин. Идеята е да се увеличат пропускателната способност и обемът им, да се гарантира навременното обработване на превозните средства, както и граничните пунктове да придобият вид, достоен за държава - член на ЕС.

Източник: mvr.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама