Новини » Автоновини

Продажбите на коли се повишават, предпазливостта на европейците - също



Admin23.11.2022г 

Продажбите на коли се повишават, предпазливостта на европейците - също

Продажбите на автомобили в Европа се повишиха за трети месец през октомври, тъй като проблемите с веригата за доставки се облекчиха, въпреки че има нарастващо безпокойство, че влошаващите се икономически условия започват да отблъскват купувачите.

Регистрациите на нови автомобили са се покачили с 14% до 910 753 превозни средства миналия месец, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Индустрията се върна към растеж през август след 12 последователни месеца на спад.

Докато на производителите на автомобили им е малко по-лесно да осигурят полупроводници и други компоненти, които бяха в недостиг, енергийната криза в региона повишава разходите и пречи на по-същественото възстановяване. Продажбите от миналия месец са добри в сравнение с ужасното представяне преди година, но са доста под нивата от преди няколко години.

„Дори при предполагаемо подобрение през следващата година, пазарът ще остане далеч под считания за нормален оперативен обем преди пандемията“, пишат анализаторите на LMC Automotive в доклад миналата седмица.

Европа се готви за мрачна зима, докато двуцифрената инфлация обхваща региона. Германия, най-голямата икономика в района, се очаква да се свие, докато Франция, Италия и Испания може да се разширят съвсем леко. Миналия месец в Обединеното кралство инфлацията достигна 41-годишен връх, а продажбите на автомобили са напът да отбележат най-слабата година от 1982 г. насам.

Производителите в региона започват да виждат признаци, че потребителите спират да купуват, като Stellantis NV отбелязва леко отдръпване на покупките. Германската BMW AG също предупреди, че регионът е изостанал, като изравняването на търсенето е по-ясно изразено в страните от Северна Европа.

Луксозните превозни средства са относително устойчиви и производителите на автомобили все още се възползват от неизпълнените поръчки, натрупани по време на пика на техните кризи във веригата на доставки.

Регистрациите са нараснали с 26% в Обединеното кралство, 17% в Германия и 15% в Италия. Volkswagen AG беше най-добре представилата се за месеца, с 40% скок спрямо предходната година.

Източник: bloombergtv.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама