Новини » Застраховане

Още за повишената цена на "Гражданска отговорност"



Admin28.11.2022г 

Още за повишената цена на "Гражданска отговорност"

Вноските на гаранционния фонд на "Гражданска отговорност" може за се повишат.

Предложението идва от Комисията за финансов надзор. А конкретната причина е да се повишат вноските, събирани в Гаранционния фонд за незастраховани МПС-та. От Комисията искат да влизат повече пари още през следващата година.

В момента вноската във Фонда за незастраховани коли е 10.50 лв. за всеки добросъвестен собственик с валидна застраховка. Вноската към Обезпечителния фонд е 2.50 лв. също за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност“. Пари се внасят и от превозните средства на обществения транспорт – 0.15 лв. за всяко място. Тези средства покриват застрахователната полица „Злополука“. Тя остава без промяна.

В предложението, внесено за обществено обсъждане, Съвета на Гаранционния фонд предлага вноската на застрахователите предлагащи „Гражданска отговорност“ да стане 12.50 лв. Тя ще се набира във Фонда за незастраховани МПС-та. Ако предложението бъде прието, то вноската реално ще се повиши с два лева. А вноската към Обезпечителния фонд с един лев, с което ще достигне 3.50 лв. Или общо вноската, разпределена в двата фонда, е 16 лв.

Гаранционният фонд на практика управлява два други фонда: Фондът за незастраховани МПС-та и Обезпечителният фонд. Първият е, за да се изплащат обезщетения, когато са нанесени щети от водач на неустановен автомобил. Също така се изплаща обезщетение, ако шофьорът е ясен, но няма „Гражданска отговорност“. Вторият фонд защитава пострадали и щети, при несъстоятелност на застрахователно дружество.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама