Новини » Автоновини

Винетките поевтиняват с до 10% от 2023 година



Admin29.12.2022г 

Винетките поевтиняват с до 10%  от 2023 година

Не само годишната винетка ще поевтинее – промяна има и за всички останали превозни средства, чието тегло е не повече от 3.5 тона. Винетките поевтиняват с до 10% спрямо досегашните цени:

9 лв. – за почивните дни
13 лв. – за цяла седмица
27 лв. – за календарен месец
48 лв. – за тримесечие
87 лв. – за година напред
Наскоро закупих винетка и тя не бе по-евтина?

Не бързайте да купувате винетка, освен, разбира се, ако не ви предстои пътуване в страната. Новите, по-ниски цени на винетките влизат в сила от полунощ на 1 януари 2023 г. До тогова все още важат настоящите, по-високи цени:

10 лв. – за почивните дни
15 лв. – за цяла седмица
30 лв. – за календарен месец
54 лв. – за тримесечие
97 лв. – за година напред
Затова е препоръчително, освен ако нямате друга причина, да не купувате дългосрочна винетка – например годишна или тримесечна в дните до Нова година. Ако е наложително, около празниците си изберете седмична или уикенд винетка по старите цени.

Защо цените на винетките падат?

Съотношението между приходите на винетките и тол таксите бе една от основните политики на бившия регионален министър Гроздан Караджов в последното редовно правителство. Повод за множество полемики между министерството и представителите на транспортния бранш бе дисбаланса между онова, което постъпва в бюджета от любителите шофьори с леки автомобили и приходите, които внасят фирмите занимаващи се с превози, под формата на тол такси. Последните лобираха за задържане на цената от 0 лв. за второкласните пътища, което им дава възможност да се движат по-голяма част от републиканската пътна мрежа без да заплащат и стотинка за това. За сравнение, всеки собственик на автомобил с винетката заплаща за цялата републиканска пътна мрежа. Всъщност фирмите настояваха, по някакъв начин, да бъдат обложени с по-високи такси само транзитно преминаващите камиони и оправдаваха исканията си с аргумента, че по-скъпите транспортни услуги повишават крайните цени за потребителите. Разбира се, въпросът защо се налага толкова много тежкотоварни камиони да се движат по пътищата, вместо да се използва по-икономичния и екологичен жп транспорт за превоз на тонове товари само с една влакова композиция, никога не бе повдиган.

Както е видно от числата към края на ноември 2022 г. приходите събрани от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са близо 511 млн. лв. От тях около 268 млн. лв. идват от винетки, а от тол такси - около 243 млн. лв. Прогнозните изчисления на пътната агенция както от леки, така и от тежкотоварни коли за следващата година са за 800 млн. лв. Но с промяната в ценообразуването при винетките се очаква 550 млн. лв. да бъдат събрани от тол такси. А сумата набрана от винетките да намалее до 250 млн. лв. – или почти наполовина спрямо приходите от тол такси.

От къде да закупите винетка?

С винетка може да се сдобиете по следните начини:

В офисите на СБА в цялата страна.
От сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение.
В партньорската мрежа на АПИ – сайтовете: www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.
На гише в АПИ – възможност за заплащане в брой или през ПОС терминал с банкова карта. Има разкрити гишета на много от граничните контролно-пропускателни пунктове. Затова, ако се/ще се връщате от чужбина и знаете, че винетка ви изтича, проверете от кое ГКПП да минете, за да закупите преди да продължите по пътя си. От гише може да закупите и в 27-те областни пътни управления в страната.
В много от бензиностанциите в страната
Обърнете внимание! Както много пъти сме писали, важно е да бъдете внимателни при купуването на винетка. Преглеждайте обстойно и сравнете верността на информацията, която подавате, преди да се извърши плащането. От ключово значение е следните данни да бъдат правилно въведение:

Номерът на превозното средство
Категорията му
Периодът на валидност на винетката
Ако данните са неправилно декларирани се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил! Така рискувате налагане на компенсаторни такси, въпреки извършеното плащане.

Кой има право на безплатна винетка?

Хора с повече от 50% неработоспособност или семейства на деца с трайни увреждания имат право на безплатна винетка. Тя е за един автомобил, чиято мощност не надвишава 160 к. с., а кубатурата на двигателя е до 2000 куб. см. Заявление се подава от правоимащия в дирекция „Социално подпомагане" по настоящ адрес – лично, чрез упълномощено лице, с писмо или по електронен път. До седмица документите се обработват и одобряват. От АПИ издават винетката в рамките на следващия работен ден.

От пътната агенция напомнят, че при смяна на собственика, правоимащия трябва да уведоми за покупко-продажбата и ще получи нова винетка защото старата винетка „не следва“ автомобила!

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама