Новини » Спорт

ФИА: Отборите във Формула 1 може да са 12



Admin10.01.2023г 

ФИА: Отборите във Формула 1 може да са 12

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем заяви, че “няма причина” отборите във Формула 1 да не станат от 10 на 12, т.е да влязат два нови, а не само един, както се обсъжда в последните седмици след появата на общата кандидатура на Майкъл Андрети и Кадилак. 12 тима ще означава 24 коли на стартовата решетка.

Бин Сулайем говори на импровизирана пресконференция в бивака на рали “Дакар” вчера, като той посети Саудитска Арабия в почивния ден на маратонската офроуд надпревара. Президентът на ФИА направи уточнението, че ФИА е отворена към всички кандидати, стига те да притежават необходимите качества, дори и да са “малки”.

“Най-общо, ако искаме Формула 1 да има устойчив модел на развитие, то шампионатът трябва да се отвори към други марки. На стартовата решетка може да има до 12 отбора”, обясни Бин Сулайем.

Естествено, това ще породи още по-остра реакция от страна на отборите, които вече участват във Формула 1, но във ФИА явно са готови да влязат в решителната битка за контрола над спорта.

“Един автомобилен производител ще помогне да направим Формула 1 по-добър шампионат и не виждам причина да не приветстваме нови отбори, особено като става дума за американците - Бин Сулайем отново се върна на кандидатурата на Андрети-Кадилак. - Тази година имаме три състезания в Щатите. Ще приветстваме всяко едно предложение за запълване на новите места. Приемаме добри отбори, дори и да са малки, какъвто беше случаят с Хаас. Надяваме се, че нещата ще се променят и ще можем да имаме сериозен 11-и отбор във Формула 1, ще видим какво ще стане.”

Бин Сулайем вече обясни, че очаква кандидатури на желаещи да участват във Формула 1 и уточни, преглеждането им ще отнеме няколко месеца, като става въпрос за отбори, които да влязат в спорта за сезон 2026.

Източник: sportal.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама