Новини » Еко-ауто

Един от всеки десет продадени автомобила са били електрически



Admin17.01.2023г 

Един от всеки десет продадени автомобила са били електрически

Продажбите на електрически превозни средства нараснаха в световен мащаб миналата година, водени главно от силния растеж в Китай и Европа, според нови данни и оценки, предоставяйки облекчение на по-широк автомобилен пазар, който страдаше от икономически притеснения, инфлация и прекъсвания на производството.

Въпреки че електромобилите все още съставляват малка част от продажбите на автомобили в САЩ, техният дял от общия пазар става значителен в Европа и Китай и те все повече влияят върху съдбата на автомобилния пазар там, тъй като технологията става масова.

В световен мащаб продажбите на електрически превозни средства преминаха ключов етап миналата година, постигайки около 10% пазарен дял за първи път. Глобалните продажби на изцяло електрически превозни средства възлизат на около 7,8 милиона единици, което е увеличение от цели 68% спрямо предходната година, според предварително проучване на LMC Automotive и EV-Volumes.com, изследователски групи, които проследяват продажбите на автомобили.

Ралф Брандщетер, ръководител на китайския бизнес на Volkswagen AG, каза пред репортери в петък, че електрическите превозни средства ще продължат да се разширяват бързо и че Китай скоро може да достигне точка, в която продажбите на конвенционални превозни средства да започнат трайно да намаляват, тъй като plug-in превозните средства заемат по-голям пазарен дял.

„Миналата година всяко четвърто превозно средство, което продадохме в Китай, беше plug-in, а тази година ще бъде всеки трети автомобил“, каза Брандщетер. „Все още не сме достигнали повратната точка, но очакваме да стигнем до нея между 2025 и 2030 г.“

В края на миналата година МАЕ заяви, че както електрическите автомобили, така и осветлението – където повече от 50% от световния пазар сега използва светодиодни технологии – са „напълно на път да постигнат своите основни цели през 2030 г.“ в сценария за нетна нула до 2050 г.
Въпреки прогнозите за електромобилите, МАЕ отделно отбеляза, че те „все още не са глобален феномен. Продажбите в развиващите се и нововъзникващите страни са бавни поради по-високите разходи за закупуване и липсата на инфраструктура за зареждане“.

Източник: infostock.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама