Новини » Еко-ауто

Как да купите електрически автомобил втора ръка - продължение



Admin23.01.2023г 

Как да купите електрически автомобил втора ръка - продължение

Как да изберем електрическа кола и как да се ориентираме между различните видове електромобили, бе разгледано в първата част. В тази ще ви запознаем с това какво е важно да гледате при покупката и от къде е редно да потърсите изгодно електрически автомобил.



Какво трябва да търся, когато купувам електрическа кола?

Въпреки че са пълни с технологии, електрическите автомобили са доста прости устройства. В основата си имат голяма батерия, захранваща мотор, който задвижва едностепенна автоматична скоростна кутия. Това означава, че има по-малко неща, които да се повредят, но съвсем не си мислете, че няма какво да проверите „под капака“:

Например, пълната сервизна история е жизненоважна, защото не само гарантира, че предишният собственик се е погрижил за колата, но също така означава, че превозното средство трябва е обновено с най-новите софтуерни актуализации.
Всички електрически автомобили са тежки, така че не забравяйте да проверите гумите и спирачките за износване, както и да се вслушвате за всякакви неприятни шумове от окачването. Ранните модели на един малък градски автомобил на известна френска марка, например, са по-податливи на слабости в тази област.
Проверете и размера на батерията на автомобила. Обикновено колкото по-висок е номиналният kWh, толкова по-дълъг е обхватът. Повечето ранни електромобили имат доста малък размер на батерията, така че се уверете, че знаете какво получавате, особено ако планирате редовни дълги пътувания. Също така се уверете, че кабелите за зареждане са налични и правилни, тъй като те са скъпи за смяна и, разбира се, новата ви покупка е повече или по-малко безполезна без тях.
Но дори и да купувате по-стар електрически автомобил, с по-малка батерия за градско шофиране, не забравяйте, че инфраструктурата за електрическо зареждане се подобрява и разширява постоянно. Броят на зарядните станции в България достигна 900. От хора в сектора разбрахме, че не е далеч времето, когато у нас ще се изграждат домашни станции за зареждане с възможност за споделено използване. Знаем и за наченки на подобна услуга, макар и без комерсиална цел, в един от столичните квартали.

Ако имате притеснения за батерията, те може да се окажат неоснователни. На практика при тези автомобили батерията би издържала, без проблем между 15 и 20 години, давайки ви по-голямата част от пробега спрямо, когато колата е била чисто нова. Всъщност, колкото по-нова е електрическата кола, толкова по-издръжлива батерия ще имате. Просто защото технологията постоянно се развива във времето – колите, които ще бъдат пускани в продажба през следващите години ще имат все по-усъвършенствани батерии, осигуряващи по-голям пробег.

Къде мога да купя електрическа кола?

С нарастващия брой електромобили по пътищата и повишения потребителски интерес, предлагането и търсенето на употребявани екземпляри никога не е било по-голямо, което означава повече избор. По-важното е, че това означава, че закупуването на употребявана електрическа кола никога не е било по-лесно, с възможност за закупуване от дилъри или чрез частна продажба.

За мнозина най-лесният маршрут ще бъде през дилър, използващ одобрена от производителя схема за използвани коли. Да, вероятно ще платите малко повече, но ще имате спокойствието, което идва с фабричната гаранция, експертизата на марката за нейния собствен продукт, а пък и взимате кола, която е била щателно проверена. Освен това ще може да изберете начина за плащане, в това число и покупка на изплащане.

По отношение на най-ниските цени, покупка от частен собственик вероятно ще доведе до най-големите сделки. Разбира се, това не е без риск, но за разлика от традиционните модели с ДВГ, електромобилите имат по-малко движещи се части, така че механично има по-малко неща, които да се развалят. Въпреки това ще трябва да си напишете домашното и да сте с широко отворени очи, защото няма да има почти никакво връщане при частна продажба, ако се случи най-лошото и новата ви покупка се окаже в по-лошо състояние, отколкото сте очаквали. Което ни води до...

Още по темата за електромобилите, техните батерии и възможностите за зареждане у дома – във финалната част от статията – очаквайте скоро на нашия сайт.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама