Новини » Спорт

Никола Цолов сред младите таланти на Формула 1Admin24.01.2023г 

Никола Цолов сред младите таланти на Формула 1

Формула 1 публикува на сайта си двайсетте най-перспективни млади пилоти, които имат потенциала да бъдат следващите Шумахер и Хамилтън.

Българската надежда Никола Цолов е сред тях. Освен, че е единственият българин, Цолов е и един от най-младите в списъка – на 16 години. Най-младият в класацията е на 13 години, а най-възрастния – японецът Аюми Иваса, състезаващ се във Формула 2, на 22.

Какво постигна Цолов през миналия сезон?

В момента българският пилот се състезава в испанската Формула 4. През миналата година има 13 победи от 21 състезания, а 15 пъти стартира от полпозишън. В сайта на Формула 1 четем, че „Българският лъв“ както е прякора на Цолов е привлякъл вниманието на мнозина, включително и на двукратния световен шампион на Формула 1 Фернандо Алонсо. През 2020 г. Цолов е на седмо място в световния картинг шампионат на ФИА и се присъединява към екипа А14 Мениджмънт на испанската автомобилна звезда Алфонсо, проследяват в статията кариерното израстване на младата надежда. Не се пропуска да се отбележи, че той стана шампион в испанската Формула 4 през изминалия предходната година и то на практика с първия си сезон в шампионата.

Какво носи 2023 г. за „Българския лъв“?

През тази година Цолов ще се насочи към Формула 3 на ФИА. „Българският лъв“ става част от френския екип на ART Гранд При. Това е един от най-успешните отбори във Формула 3. Цолов коментира, че изпитва удоволствие от участието си в шампионата с този отбор, ART Гранд При „са били много успешни във всеки шампионат, в който са се състезавали, и много пилоти от Формула 1 са били част от отбора.“

Себастиен Филип, който оглавява отбора каза, че „това беше неговият дебют във Формула 3 и с нашия отбор, по време на теста в Херес, Никола потвърди способността си да се адаптира бързо и добре към нова среда, както и да извлече максимума от колата. Неговата естествена бързина е подсилена от голяма жажда за учене и от забележителна сериозност и решителност за такава млада възраст.“

Цолов обяснява, че след преминаването си във Формула 3 няма очаквания, но е нетърпелив да започне сезона. Вече провежда усилена тренировка за дебюта си и тренира всеки ден. А сезонът ще бъде открит с надпревара на пистата Сакхир в Бахрейн в първия уикенд на март с обща дължина от близо 5.5 км.

Кои са конкурентите на Цолов?

Съвсем в реда на нещата, в класацията са и конкуренти на Цолов като деветнадесетгодишния Франко Колапинто от отбора на Уилямс и Зак О‘Съливан, който вече има година опит във Формула 3. Шведът Дино Беганович и европейски шампион на регионалната формула също е сред преките конкуренти на българина, както и вицешампионът Габриеле Мини. Трябва да споменем и синът на един от легендарните автомобилни състезатели Хуан Пабло Монтоя – Себастиан. Класацията е подредена по-години като най-възрастните, и съответно най-близо да преминат във Формула 1, са поставени в началото.

А съотборниците в новия отбор на Цолов са американецът Кейлън Фредерик и швейцарецът Грегор Соси.

Източник: СБА
 
Коментари

Добави коментар

Реклама