Новини » Автоновини

Предлагат да се уведомяват шофьорите при трета глоба от камера на пътя



Admin26.01.2023г 

Предлагат да се уведомяват шофьорите при трета глоба от камера на пътя

При трета глоба от стационарна камера шофьорите да бъдат уведомявани, искат от ГЕРБ-СДС. На брифинг в парламента Николай Нанков определи като изключително неадекватно поведението през последните две години на пътната агенция, че не са уведомявали ползвателите на пътищата, ако имат повече от три нарушения, каквато е подзаконовата нормативната база и инструкцията в Агенция „Пътна инфраструктура“.

"Затова текстовете в закона, който ще се гледа днес на комисия на второ четене и до края на живота на това Народно събрание ще мине на второ четене и в зала е именно това – да свършим работа на една бездействаща две години администрация, за да могат максимум на трета глоба от стационарна камера ползвателите на пътя, които са нарушили закона по знайни и незнайни причини, да бъдат уведомявани", обясни Нанков. 

Той уточни, че искат промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г., когато стартира тол системата. Оттогава максимум три глоби на година и всички надвнесени повече от три глоби ще бъдат съответно компенсирани, възстановявани на ползвателите на републиканските пътища от АПИ, обясни Нанков. Според него този казус е можело да бъде разрешен с постановление на Министерския съвет.

За конкретен пътен участък, ако е имало, а то е имало подвеждане на ползвателите на пътя от с. Пролеша, е трябвало да бъде решено с акт на Министерския съвет, а не със закон, каза още депутатът.
Потърпевши от с. Пролеша заявиха, че ако регионалният министър Иван Шишков не реши този проблем, ще излязат на магистралата и преградят пътя за Калотина. Те се обърнаха и към президента Румен Радев с призив да отстрани Шишков. Според тях министърът не върши работа и е „костелив орех“ за приемането на техния случай отговорно.

Източник: Pariteni.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама