Новини » Автоновини

Операция срещу автоджамбази започнаха МВР и прокуратурата



Admin01.03.2023г 

Операция срещу автоджамбази започнаха МВР и прокуратурата

Мащабна операция срещу автоджамбази започнаха МВР и прокуратурата във вторник. Допреди обед бяха арестувани 45 души. Според разследващите те са участвали или ръководили различни малки групи, занимаващи се с кражби и разфасоване на коли. Основната част от отнетите автомобили са били продавани на части. Около 20% от по-скъпите марки като "Рейндж Ровър" и "Порше" са изнасяни с фалшиви документи към бившите соцстрани и Русия.

Кражбите са извършвани основно през нощта, обясни шефът на следствието Борислав Сарафов. След това колите са карани в определени работилници за разглобяване от бригади от по 3-4 души.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват до последния детайл", обясни Сарафов.

След това частите са откарвани в морги и магазини оказион.

Един от най-честите способи за кражба на по-нови автомобили е прихващане на сигнала от ключа, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ вече има нова техника, която позволява сигналът да се "хване" от по-голямо разстояние.

"Те успяват да прихванат сигнала от ключа на автомобила и да го прехвърлят на друго устройство. Такъв е новият метод "куфар", известен в средите на джамбазите. Носи наименованието си от Германия и е известен с това, че устройствата, които прихващат сигнала от ключа и се побират в един малък куфар", каза Милева.

Варна, Перник, Дупница

Най-много проверки са направени във Варна, каза зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Акцията се провежда и в Перник, и Дупница.

През изминалата година най-активни по линия на кражби на коли са били пернишката, варненската и столичната дирекции, обясни шефът на националната полиция Атанас Илков.

"Там са лицата от специализирания криминален контингент, които притежават уменията и техническите средства", обясни той.

Пернишката група краде основно в София, каза Илков. Колите се разглобяват в Перник.

Всички арестувани при акцията са известни на МВР, заяви още той.

Източник: mediapool.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама