Новини » Автоновини

Емисионният стандарт Евро 7 предстои скоро. Какво трябва да знаем за него



Admin02.03.2023г 

Емисионният стандарт Евро 7 предстои скоро. Какво трябва да знаем за него

С преминаването към електрически автомобили и повишаването на екологичното съзнание, светът прави всичко възможно, за да подобри въздуха, който дишаме, и да намали емисиите, произвеждани от автомобилите и въобще моторните превозни средства. Ето защо преди 30 години евростандартите за емисии бяха въведени от Европейската комисия за наблюдение и мониторинг на емисиите на отработени газове на новите превозни средства.

Какво представляват евростандартите за емисии и защо са важни?

Евростандартите бяха установени през 1992 г., за да ограничат нивото на емисиите на отработени газове, които може да произведе едно бензиново или дизелово превозно средство, като по този начин се намали въздействието му върху околната среда. Това се извършва преди автомобилът да бъде „типово одобрен“, което е тест, който гарантира, че автомобилът е безопасен за пътя, включително чрез проверка на светлини, чистачки, клаксон и др.

Евро 7 ще бъде пуснат през 2025 г., но какво означава това и как ни засяга?

Последният стандарт, за отработени газове за моторни средства Евро 7 ще бъде въведено от 1 юли 2025 г. и ще бъде най-строгият стандарт досега. Като казваме последен, нямаме предвид просто най-новия, а наистина след него няма да има евростандарти защото след това ще спре производството на коли с двигатели с вътрешно горене.

Това означава още, че Евро 7 ще вземе най-ниските ограничения, наблюдавани в предишното Евро 6, и ще ги приложи във всички нови бензинови и дизелови автомобили. Всички нови автомобили, продавани от 2025 г., ще трябва да отделят не повече от 60 милиграма азотни оксиди, за да отговарят на изискванията. А някои промени ще засегнат дори и новите електрически автомобили и хибридите.

Какви промени ще видим с Евро 7?


Максимални ограничения на емисиите от спирачки и гуми – Евро 7 въвежда ограничение за емисиите от спирачките и гумите, което ще ограничи количеството спирачен прах и частици от гумите, отделяни от всички нови автомобили.
Батериите за електрически превозни средства ще бъдат оценявани за дълготрайност – Електрическите автомобили и хибридите ще бъдат оценявани и тествани, за да се види как се променят с течение на времето по отношение на общия капацитет, когато изминават повече километри по пътя.
Това е добра новина, ако сте на пазара за употребявана електрическа кола, защото ще бъде завишен стандарта за употребявани батерии за електромобили. А това ще гарантира, че скъпите батерии ще издържат по-дълго дори и след повече цикли на зареждане и използване.

Всички автомобили трябва да бъдат по-чисти за по-дълго време – Освен че подобряват дълголетието на електромобилите, бензиновите и дизеловите автомобили също трябва да бъдат проверени, за да се гарантира, че са възможно най-чисти възможно най-дълго.
Това означава мониторинг на неща като общо износване, филтри и двигатели. За да се наблюдава и проверява това във времето, новите автомобили ще трябва да бъдат оборудвани с електронни сензори.

По-строгите предпроизводствени тестове ще бъдат засилени – В сегашния си вид новите превозни средства се изтласкват до пределите на възможностите си, преди продуктът да може да бъде закупен и въведен в употреба от клиентите, но стандартите Евро 7 са предназначени да ги направят по-безопасни при повече различни условия.
Това ново тестване означава, че емисиите ще бъдат внимателно измерени при по-кратки пътувания и при по-високи температури до 45 градуса. Така че, ако живеете в по-гореща част на континента, колата ви да не е изложена на риск да бъде по-вредна за околната среда.

Колко дълго ще бъде в сила Евро 7?


Подобно на повечето други Евро стандарти за емисии може да очакваме Евро 7 да бъде в сила между пет и десет години.

Очаквайте още подробности за Евро 7 в бъдеще.

Източник: СБА
 




Коментари

Добави коментар

Реклама