Новини » Любопитно

Заводът на BMW в Регенсбург замести с изкуствен интелект части от процеса по сглобяване на коли



Admin03.05.2023г 

Заводът на BMW в Регенсбург замести с изкуствен интелект части от процеса по сглобяване на коли

В автомобилната индустрия се залага на изкуствения интелект до такава степен, че доста от луксозните марки вече имат гласови асистенти, дори  вкарват и техни аватари в колите. В производството също започва да се използва изкуствен интелект.

Въпреки че роботи се използват от десетилетия за заваряване на панелите и боядисване на купетата, в крайна сметка бояджийският процес изисква стриктен човешки контрол от хора.

Германският завод на BMW в Регенсбург (в който се произвеждат Серия 1, Х1 и Х2) твърди, че е първият в света с изцяло дигитализиран и автоматизиран процес за проверка и маркиране на боядисаните повърхности, идентифицирайки проблемните точки по боята, които след това се коригират от роботи. Звучи добре, но това значи потенциална загуба на работни места.

Как се случва самият контрол? Хората използват светлини, за да търсят дефекти в боята, след това очертават проблемното място, за да може друг техник да направи корекцията. Но в Регенсбург монитор проектира черни и бели светлинни ивици върху повърхността на купето, след което тя се сканира от камера, която засича промени в отражението на въпросните черно-бели светлинни ивици. Компютър запаметява позицията и дълбочината на дефекта, създавайки него 3D образ.

Следва отстраняване на дефектите, но това също не се върши от хора, а от четири робота. BMW казва, че използването на изкуствен интелект скъсява времето и поддържа много високо качество на повърхността. Планира да разпространи тази технология и в други свои заводи по света.

Роботите обаче не могат да се справят с ръбовете на панелите, които се напасват до друг панел, например вратите. Не могат да се справят и с вратичката на резервоара. Затова в крайна сметка човек пак трябва да пипне с ръце, но докога. Защото тези неумения на роботите ще бъдат отстранени.

Не е за пренебрегване фактът, че Джофри Хинтън напусна Google, за да говори свободно за „опасностите” от изкуствения интелект, създаден с негова помощ.

Източник: carmarket.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама