BGWebCounter

Новини » Спорт

Макс Верстапен спечели Голямата награда на Съединените щати, пети кръг от сезона във Формула 1


Admin09.05.2023г 

Макс Верстапен спечели Голямата награда на Съединените щати, пети кръг от сезона във Формула 1

Двукратният световен шампион Макс Верстапен от тима на "Ред Бул“ спечели старта за Голямата награда на Съединените щати, пети кръг от сезона във Формула 1.

Нидерландецът стигна до третата си победа за сезона, след като потегли от деветата позиция. Той завъртя 57-те обиколки на трасето в Маями за 1.27:38,241 часа.

За Верстапен това е победа в Маями за втора поредна година.

Втори, с изоставане от 5.384 секунди, остана съотборникът му Серхио Перес. Мексиканецът стартира пръв.

За място на почетната стълбичка се пребори и двукратният световен шампион Фернандо Алонсо от тима на "Астън Мартин“. Испанецът бе по-бавен от Верстапен с 26.305 секунди.

В класиерането при пилотите Верстапен е лидер със 118 точки, следван от Перес със 105, Алонсо 75 и други.

При конструкторите "Ред Бул“ е начело с 223 точки, пред "Астън Мартин“ със 102, "Мерцедес“ 96 и други.

Междувременно ФИА започна разследване по случая с британския пилот на Макларън Ландо Норис, след като в неделя той почти блъсна появил се на пистата маршал по време на Гран При на Маями.

В петата обиколка на път към бокса на пътя на пилота се появи един от маршалите, които трябва да помагат за безпроблемното и безопасно преминаване на надпреварата. Това едва не доведе до катастрофа. Седмица по-рано подобен инцидент имаше и в Гран При на Азербайджан, когато група от десетки стюарди се оказа на пътя на френския пилот от Алпин Естебан Окон.

"Притеснени сме заради случилото се и говорим с местните организатори, за да разберем защо се е случило това", разкри говорител на ФИА пред "Асошиейтед Прес".

Миналата седмица ФИА издаде официална препоръка към организаторите на състезания, да не допускат никакви хора на пистата и в питлейна, докато има дори един болид, който още не е завършил.

Международната автомобилна федерация заплаши всички, че при подобни нарушения ще се отнемат акредитации, които позволяват на отборите да имат ВИП представители край пистите.

Източник: focus-news.net



Коментари

Добави коментар