Новини » Автоновини

Защо се налага смяна на гумите с летни



Admin12.05.2023г 

Защо се налага смяна на гумите с летни

Гумите са един от най-пренебрегваните компоненти. Летните гуми са предназначени за употреба в по-топлите месеци, а в тази статия ви помагаме да разберете какви са предимствата и дали не трябва да обмислите всесезонни гуми.

Плюсовете на летните гуми

Стабилност: Благодарение на по-ниските канали в протектора, летните гуми предлагат по-добро управление при ускорение, спиране и завиване

По-добро представяне при мокро време: Каучуковата смес, използвана за направата на протектора на летните гуми, предлага по-добро сцепление на мокри пътища, намалявайки риска

Икономия на гориво: Благодарение на по-малко триене на пътя и по-добра икономия на енергия, летните гуми, използвани при правилните условия, ще подобрят икономията на горивото

Все пак летните гуми имат някои минуси, които не са точно недостатъци, а по-скоро фактори, които да имат предвид при шофиране:

Опасни при ниски температури: Летните гуми са такива защото са създадени за топло време и високи температури. Тестовете показват, че летните гуми са опасни и не трябва да се карат при температури под 7 градуса.

По-бързо износване на протектора: Поради уникалните шарки на протектора повечето летни гуми са ограничени в опциите за въртене. Това води до по-бързо износване на протектора.

Разходи: Тъй като летните гуми не поддържат сцепление при по-студено време, ще трябва да имате два комплекта гуми. Купуването на два комплекта гуми е по-скъпо от закупуването на един комплект всесезонни гуми.

Трябва ли да изберем всесезонни гуми пред летни?

Както подсказва името им, всесезонните гуми могат да се използват през цялата година, но има и изключения. Всесезонните гуми имат по-дълбок грайфер от летните, така че могат да работят при температури, които са в точката на замръзване, но не по-ниски. Тоест, препоръчително е да заложите на зимни гуми, за да си осигурите максимална сигурност за себе си, спътниците ви и останалите участници на пътя. Все пак може да обмислите използването на всесезонни гуми през лятото. 

Основната разлика между всесезонните и летните гуми е тяхната дълбочина на протектора. Всесезонните гуми се предлагат с по-дълбоки грайфери от летните си събратя. Те също така имат по-дълъг живот на протектора от летните гуми, но не се справят толкова добре на магистрала. Разработката на всесезонни гуми е фокусирана върху дългосрочната употреба, комфорта на возене и адаптивността.

Важно е да отбележим и едно често срещано погрешно схващане, че ако имате превозно средство с AWD (All-wheel drive - задвижване на всички колела), можете да шофирате с летните си гуми през цялата година и да не се притеснявате за последствията. Това въобще не е така дори и ако сте с всъдеход! Това е напълно погрешно и опасно! Всесезонните гуми имат по-добро сцепление при тежки метеорологични условия, отколкото летните гуми с AWD.

И за финал е важно да знаете - въпреки че гумите имат различен шум на пътя според уникалния си дизайн, летните гуми са по-тихи от всесезонните. Това се дължи на по-малкото „прорези“ и ламели на протектора в летните гуми, които помагат за намаляване на шума от протектора. Поради тази причина летните гуми са често срещани при електрическите и хибридните превозни средства, които нямат звуци от двигателя, за да покрият шума, който колата ви произвежда, когато гумата докосва пътя. Ако тихото и комфортно возене е ваш приоритет, летните гуми са перфектната комбинация.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама