Новини » Автоновини

Цените на употребяваните автомобили не падат



Admin19.05.2023г 

Цените на употребяваните автомобили не падат

В навечерието на пролетния сезон, закупуването на автомобили е в разгара си, но тези, които търсят сделка на пазара на употребявани автомобили, едва ли ще намерят такава.

Според нов доклад „Пазарът на употребявани автомобили навлиза в неизследвана територия след пандемията“, публикуван от сайта за пазаруване на автомобили Edmunds.com, въпреки че цените на употребяваните автомобили напоследък леко се понижиха, те все още остават исторически високи.

Данните на Edmunds, проучени от цените на дребно на дилърите, установяват, че средната цена на сделката с употребявани превозни средства през Q1 е спаднала с 6,4% на годишна база, но все още е нагоре с 44% спрямо преди пет години.

„След като претърпяха метеорично покачване на стойността, цените на употребяваните превозни средства леко се върнаха към Земята със завръщането на спадовете на цените и сезонното обезценяване, но остават значително по-високи, отколкото бяха преди пандемията“, пише анализаторът на Edmunds Иван Друри в изследователския доклад.

При $28 381, средната цена на сделката през Q1 е значително по-висока от нивото от $19 657 преди пет години. Още по-тревожно за купувачите, които търсят употребявани автомобили, е, че наличният набор от евтини превозни средства намалява. Edmunds казва още, че делът на употребяваните превозни средства, продадени за под 20 000 долара, е бил само 30,6% през Q1, в сравнение с 60,5% през същия период преди пет години.

Докладът цитира фактори като нисък обем на лизинга като цяло, което означава по-малко коли извън лизинг, излизащи на пазара, нисък обем на търгуване в сравнение с преди 5 години и по-малко автомобили под наем, които се предават и продават на пазара на употребявани автомобили като причини, поради които наборът от използвани превозни средства се свива.

Тъй като употребяваните автомобили са основният начин за повечето купувачи да влязат в пазара на автомобили от начално ниво, изглежда, че повечето хора, които печелят в долния край на скалата на заплащане, ще имат трудно време да се сдобият с кола.

„Неотдавна 20 000 долара се смятаха за приемлива сума, която да похарчите за употребявана кола, за да получите оптимална комбинация от километри и възраст“, пише Друри. „На днешния пазар 20 000 долара поставят потребителите в много по-старо превозно средство или част от инвентара, който се доближава до границата от 100 000 мили.“

Единственото светло място в доклада за потребителите е, че онези купувачи, които в момента притежават употребявана кола, дори тези, които са остарели и са натрупали повече километри, не са загубили толкова много стойност в сравнение с времето преди пандемията. Като пример, Edmunds открива, че средният пробег на Toyota Camry от 2018 г. се е повишил със 130% между Q1 2020 и Q1 2023, но учудващо средната цена на сделката също се е увеличила с 8,0%.

А за тези, които искат да се качат на употребявана кола в не много далечно бъдеще, може да има известно облекчение чрез пазара на нови автомобили. Edmunds казва, че ако продажбите на нови автомобили спрат тази година, производителите на автомобили ще трябва да използват стимули, за да изместят нови коли от дилърските партиди, което тогава ще окаже натиск върху пазара на употребявани автомобили.

Но дори и това може да е малко вероятно, тъй като производителите на автомобили са си взели поука от ерата преди пандемията и вече не наводняват партидите на дилърите с инвентар. Вместо това те се опитват да „изравнят търсенето и предлагането“, което означава, че правят по-малко превозни средства, произвеждат повече автомобили по поръчка, което означава, че тежките стимули може да останат в миналото.

Източник: carmarket.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама