Новини » Автоновини

Екологичният отпечатък на електромобила варира според държавата, в която се използваAdmin23.05.2023г 

Екологичният отпечатък на електромобила варира според държавата, в която се използва

Електромобилите са толкова зелени, колкото е и енергията, която използват за зареждане на батериите, като мащабът на екологичен принос на тези превозни средства варира в зависимост от страната, в която се движат, пише Wall Street Journal, цитирайки ново проучване на емисиите от енергийният сектор през 2022 г. на мозъчния тръст Ember.

Данните за продажбите на автомобили по света показват, че все повече хора купуват електрически превозни средства, които не отделят въглероден диоксид, когато се движат. Но въздействието на електромобила, който заменя конвенционалния автомобил с двигател с вътрешно горене, върху общите емисии зависи от това как се произвежда енергията, използвана за зареждане на неговата батерия.

Проучването на Ember показва, че в някои части на света, като Китай, електричеството, използвано за зареждане на електромобилите, идва до голяма степен от въглищните централи – основният замърсител на атмосферата с въглеродни емисии. По този начин положителното въздействие на електромобилите върху климата е значително понижено, като през 2022 г. производството на електроенергия в Китай генерира 530 грама въглероден диоксид на киловатчас.

За сравнение, през същата година енергийният сектор на САЩ генерира 368 грама въглероден диоксид на киловатчас, което означава, че шофирането на електромобил в страната отделя много по-малко парникови газове, отколкото в Китай или дори в Германия или Япония.

Източник: investor.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама