Новини » Любопитно

Продадоха „Най-опасната кола в света” за $750 000Admin26.05.2023г 

Продадоха „Най-опасната кола в света” за $750 000

Вднешния луд свят на хиперавтомобили, производителите се надпреварват в създаването на най-бързите автомобили.

Преди 20 години обаче идеята за уличен автомобил с тегло 1100 кг и почти 900 к.с. мощност не беше безпрецедентна, а по-скоро налудничава. Но той се появи в лицето на TVR Cebera Speed 12, определен като „най-опасният автомобил в света”.

Макар да прилича на състезателен автомобил, TVR Cerbera Speed 12 е законно да се движи по пътищата. Но е толкова мощен и труден за управление, че тогавашният шеф Питър Уилър взима решение да не продължи към серийно производство. Така този екземпляр остава един единствен.

Той е направен с части от серийни модели, прототип и състезателни автомобили. След това е продаден на клиент, който Уилър лично одобрява.

Първоначалният замисъл на TVR е това творение да стои на равна нога с McLaren F1, затова под дългия преден капак на Speed 12 е монтиран 7,7-литров V12 двигател.

Досегашният собственик на автомобила е имал сериозен инженерен опит. Той е направил ремап на двигателя и много от компонентите му са били сменени. Сега автомобилът тежи около 1000 кг, генерирайки около 860 „коня” и 1224 Нм!

Известност TVR Cerbera Speed 12 получава след появата си в играта Gran Turismo, затова не е изненада големият интерес, който предизвика с появата си на Silverstone Auctions. В крайна сметка британец даде най-високата цена от $750 000, почти двойно спрямо очакваното.

Източник: carmarket.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама