Новини » Автоновини

Трябва ли ни задвижване на четирите колела - втора част



Admin08.06.2023г 

Трябва ли ни задвижване на четирите колела - втора част

Първа част на материала - вижте тук.

Задвижване на всички колела - AWD

При нормални обстоятелства някои AWD системи изпращат 100 процента от мощността на двигателя към предните колела, докато други ще разделят разликата между предните и задните колела в съотношение 50/50. Много спортни и луксозни автомобили, оборудвани с AWD насочват повече мощност към задните колела, за да поддържат по-спортно усещане за задно предаване. За разлика от 4WD обаче, AWD не се предлага с предавки с нисък диапазон, което означава, че системата не е предназначена за интензивна употреба извън пътя.

Някои кросоувъри предлагат допълнително така наречената система за управление на терена, която позволява на водача да оптимизира производителността на четирите колела на автомобила, за да увеличи максимално сцеплението според отделните режими. Обикновено активирани чрез циферблат на централната конзола, такива системи често включват настройки за преминаване по нормална настилка, сняг, пясък и кал/коловози.

Недостатъци и ограничения

Когато не е задължително, добавянето на 4WD или AWD към превозното средство обикновено повишава крайната цена на колата с около 4 хиляди лв. Разбира се, на вторичния пазар също бихте получили малко повече. Усложнявайки механиката на превозното средство, системата ще доведе до последващи допълнителни разходи за поддръжка и ремонт. Оборудването на превозно средство с подобна система добавя тегло – около 100 кг, а това увеличава разхода на гориво. Шофирането за продължителни периоди с включена подобна система също може да доведе до преждевременно износване на гумите.

Какво да изберете?

Основната препоръка е, че ако не живеете на място, където зимите са „истински“ не е необходимо да харчите допълнителни пари за 4WD или AWD. Като цяло автомобил със задно предаване се възползва най-много от добавеното сцепление, което осигурява добрата 4WD система, като се има предвид присъщата тенденция на конфигурацията да се подхлъзва и пързаля по хлъзгави пътища. От друга страна, автомобил с предно предаване или кросоувър би трябвало да е достатъчен за повечето градски и крайградски жители, изправени пред умерени зимни условия.

Но имайте предвид, че способностите на всяко превозно средство за лошо време могат да бъдат подобрени просто чрез смяна на гумите, за да се приспособят към условията. Тези, които притежават спортен автомобил, оборудван с нископрофилни летни гуми, които са проектирани за максимално сцепление върху суха настилка, трябва поне да преминат към комплект всесезонни радиални гуми за зимата. Шофьорите, живеещи в заснежени райони, може да поискат да монтират гуми за сняг, които имат големи, дълбоки блокове на протектора, за да осигурят най-добро сцепление върху лед и рохкави повърхности. Всъщност тестовете показват, че автомобили с предно задвижване, оборудвани с гуми за сняг, могат да надминат еквивалентен AWD автомобил с всесезонни гуми при екстремни зимни условия.

Без значение коя задвижваща система е оборудвана на вашия автомобил, няма да успеете да нарушите законите на физиката. (Нещо, което неразумните и агресивни водачи все още не могат да разберат, когато предприемат животозастрашаващи маневри.) Задвижването на четирите колела може да накара превозното средство да се движи по-бързо върху мокра или заснежена настилка. Такава система може да осигури малко повече допълнително сцепление в ситуации с почти нулево сцепление върху лед, но нито спомага съществено за способността на автомобила да завива, нито да спира. Дори и най-добрите 4WD превозни средства могат да излязат извън контрол върху парче лед или хлъзгав завой, ако се карат без оглед на условията.
 

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама