Новини » Автоновини

Улеснен режим за изграждане на зарядни станции за електромобили предлагат депутатиAdmin09.06.2023г 

Улеснен режим за изграждане на зарядни станции за електромобили предлагат депутати

Улеснен режим за изграждане на зарядни станции в кооперации и блокове предвижда приетото на първо четене в парламентарната Комисия по енергетика изменение в Закона за управление на етажната собственост, внесено от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев и други народни представители от "Продължаваме Промяната - Демократична България", съобщиха от формацията.

Ако собственик на електромобил живее в кооперация със 100 апартамента и няма гараж, но има паркомясто, с обикновено мнозинство на етажната собственост може да получи позволение да си направи зарядна станция, обясни пред комисията Мирчев. И даде за пример комични ситуации, включително и с депутати, при които се провесват кабели за зареждане на електромобили от балкони и прозорци.

"Това ще стимулира много хора да си купят електромобил, това е и първа стъпка в процеса към преминаване на умни мрежи в градското електроснабдяване, защото технологично е възможно батериите на електромобилите да се използват и като балансьор в енергийната система", каза още Ивайло Мирчев.

Изграждането на зарядни точки за електромобили в жилищни кооперации и блокове сега е свързано с много бюрократични пречки и отнема много време и ресурси, става ясно от мотивите на законопроекта. Всички собственици на общия гараж трябва да са възложители по искането за издаване на разрешение за строеж, както и техническият инвестиционен проект трябва да е съгласуван с всеки от тях. Отиват и много пари и време за изготвяне на становища от електроразпределителното дружество, от РИОСВ, за издаване на разрешения за изграждане на табло и кабелна мрежа, за изготвяне на скица и пр.

С промените зарядните станции ще са на отделен електромер, с отделна партида за ползващия ги. Депутатите от комисията ще предложат и усъвършенстване на текстовете преди второто четене на законопроекта. На първо четене той бе приет с 12 гласа "за", 0 "против" и 3 "въздържал се".

В момента, въпреки че продажбите на електромобили в България растат сериозно, страната остава на последно място в ЕС като дял на колите на ток от общите сделки.

Източник: dnevnik.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама