Новини » Любопитно

Първата жена в света: Виолета Иванова обиколи сама пет континента с мотор и постави рекорд



Admin14.06.2023г 

Първата жена в света: Виолета Иванова обиколи сама пет континента с мотор и постави рекорд

Виолета Иванова е първата жена в света, обиколила сама пет континента с мотор "Харли Дейвидсън". И е българка. Решена да вдъхнови дъщерите си и жените по цял свят, че сбъдването на мечтите е възможно, стига да имаш смелост. Тя е Виолета Иванова и е човек на деня на Свободна Европа.


Около 50 000 км през Европа, Азия, Австралия, Южна Америка и Северна Америка – толкова изминава 48-годишната Виолета Иванова за общо 9 месеца от 2019 година до преди дни.

Обикаля света със своя “Харли Дейвидсън”, модел Fat Bob (Дебелият Боб), наричан така заради дебелата си предна гума. С него Виолета постига истински рекорд и би могла да кандидатства за Рекордите на Гинес, но засега не е изкушена от тази публичност. За нея е по-важно друго.

"Човек трябва да посмее да направи първата крачка за сбъдване на мечтите си, защото в противен случай оставаме само с тях и сякаш живеем живота на някой друг, не своя", каза пред Свободна Европа Виолета. "Харесва ми онази мисъл - ти си главен герой във филма на собствения си живот, от теб зависи какъв ще бъде той".

Тя е президент за България на WIMA - международната организация на жените мотористи, и нейното приключение има мисия. Фокусът за нея винаги е бил върху жените, защото си е дала сметка, че по-различни причини много от тях не се решават да сбъднат мечтите си.

Затова решава, че със своя пример може да промени това. Заедно със съмишленици Виолета организира и мотоприключенски срещи, на които други пътешественици разказват за своите пътувания, споделят опит и вдъхновяват останалите.

Виолета започва и да пише, за да разказва за своя път. Преди последното си пътуване тя издава първата си книга “С милостта на Кали” - за премеждията ѝ в Индия. Няма време да направи представяне преди да тръгне, затова го прави сега.

Голямото пътешествие за Виолета започва през 2019 г. В началото не тръгва сама, защото съпругът ѝ, който истинския я подкрепя в това начинание, се притеснява. Той кара семейната кола зад нея, а вътре се вози едва 3-годишната им по това време малка дъщеря. След първите два месеца обаче следва първото препятствие - Виолета катастрофира с мотора в Индия и си чупи ръката и челюстта. Налага се да се върне за няколко месеца в България, за да се възстанови.

Веднага след това обаче се връща в Индия, вече сама, каквато е първоначалната идея. И потегля отново, за да стигне до Нова Зеландия и Австралия. По пътя, тъй като се налага моторът да бъде транспортиран с кораб между континентите, тя успява да убеди представителството на австралийския клон на "Харли Дейвидсън" да ѝ даде временно техен мотор.

След това стига до Южна Америка, където в Чили посреща мотора си и продължава с него. В началото на 2020 година обаче, когато е в Колумбия, започва пандемията и тя е принудена да чака границите да бъдат отворени.

Но има и друга пречка - парите свършват и трябва отново да се върне в България, докато с мъжа ѝ успеят да съберат достатъчно, за да довърши тя пътешествието си - от Панама до Канада, през САЩ, и после до Европа.

Казва, че само тази трета част от пътуването струва минимум около 12 000 евро, 5000 от които са за транспорта на мотора. Справя се с цената на много лишения - яде съвсем малко, затова и много отслабва. Когато може, спи на палатка или при приятели. В началото няколко души, които искат да помогнат, я спонсорират с някакви суми, други с екипировка, но като цяло финансира сама всичко.

Казва, че подобно пътешествие не е удоволствието, което някои си мислят, че е, и се ядосва на коментари, че има пари, затова си угажда. Убедена е, че богатите хора изобщо не правят това, защото всъщност то струва много лишения – и физически, и психически, много трудности. Дневно кара между 4 и 12 часа в зависимост от пътищата, условията, как се чувства. Няма много време да се разхожда и за туризъм, семейството я чака. Затова трябва да си много мотивиран, казва тя.

„Моята мотивация изначално беше свързана с децата ми – да покажа особено на малката ми дъщеря коя съм аз и какво може да се случи, когато си достатъчно упорит и преследваш мечтите си. Посланието ми е, че наистина няма невъзможни неща, можеш да постигнеш всичко, само трябва да пробваш и да не се отказваш, въпреки трудностите“, допълва Виолета.

И го доказва - на 48 г. една жена може да обиколи света сама. По пътя ѝ казват, че изглежда по-млада, а тя отговоря, че е така, защото прави нещо, от което е щастлива.
 

Започва да кара късно, чак на 36 г., когато изкарва книжка за мотор. Съпругът ѝ започва малко преди нея. Двамата харесват моторите още когато се запознават - той на 17, а тя на 18 години, но са предпазливи. Тогава обаче и решават, че няма да рискуват да изпробват страстта си към скоростта. Правят го чак когато първата им дъщеря е на 7 г. Тя вече е на 21 години и е студентка в Англия.

Три години след като се качва на мотора, Виолета решава да се откаже от това, което е правила дотогава - завършила е психология и е работила като мениджър човешки ресурси в различни компании. Посвещава се на страстта си към моторите, опитвайки се да прави нещо полезно за себе си и другите.

По пътя през петте континента минава през различни приключения през цялото време – оказва се в разгара на дъждовния сезон в тропическите страни, когато навсякъде има наводнения, после попада на най-големите горски пожари в Австралия, открадват целия ѝ багаж пет минути преди да тръгне на път в Южна Америка и остава буквално с тениската на гърба си. После е буквално заклещена за час и половина в тълпа в Хондурас по време на протести и ѝ се налага да пресече екстремно река в Гватемала, за което моторът определено не е предназначен.

"Не ме е страх", казва Виолета, която се притеснява само за здравето си, затова не е безразсъдна. Оказва се по-смела дори от много мъже, които ѝ споделят, че никога не биха тръгнали на такова пътешествие - защото не знаеш какво ти предстои, къде ще спиш, какво ще ти се случи и се плащат от тази пълна несигурност.

„Когато си сам обаче, трябва да се справиш, няма кой да свърши тази работа вместо теб. Няма място за паника, човек се научава да се справя с неизвестното всеки ден и това за мен е огромен урок - нещо, което помага после много в ежедневния живот“, добавя тя.

Всичко това я довежда до една много вълнуваща за нея среща. В Милуоки, където се намира централата на "Харли Дейвидсън", тя се запознава с правнучката на единия от създателите на марката – Артър Дейвидсън – Карън Дейвидсън. Тя отговаря за мърчжандайзинга на компанията и кани българката да я посети, когато разбира за нейната обиколка с мотора по света.

Прекарват заедно час и половина в музея на "Харли Дейвидсън" и Виолета е истински изненадана, когато точно тази жена, която, разбира се, също кара мотор цял живот, ѝ казва: "Ако знаеш колко ти завиждам за живота, за всички тези приключения".

Двете най-вероятно ще се видят отново скоро - в Будапеща, където ще бъде отбелязана 120-годишнината от създаването на "Харли Дейвидсън". През 1903 г., в Милуоки, прадядото на Карън и приятелят му Уилям Харли създават своя първи мотор в дървена барака, след което започват да печелят с него състезания и го превръщат в световна емблема и до днес.

Без да знаят, че един ден, една българка от далечна България, ще обикаля света с тяхното наследство. Следващата цел на Виолета Иванова е Африка, а може би дори и Антарктида. И вярва, че ще я постигне.

Източник: svobodnaevropa.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама