Новини » Еко-ауто

10 574 нови зарядни станции ще бъдат инсталирани от ЕИБ в България, Латвия, Литва и РумънияAdmin20.06.2023г 

10 574 нови зарядни станции ще бъдат инсталирани от ЕИБ в България, Латвия, Литва и Румъния

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще финансира с 40 млн. евро проект за разширяване на мрежата от зарядни станции за електромобили на компанията Eldrive в България, Латвия, Литва и Румъния. Целта е да бъдат изградени общо 10 574 нови зарядни станции в четирите страни, става ясно от сайта на ЕИБ.

Основната идея на финансирането е да се ускори електрификацията на транспортния сектор в Европа, като се осигури достъпна зарядна инфраструктура за електромобили, изтъкват от ЕИБ. Проектът е свързан с широк набор от политики на Европейския съюз (ЕС) и допринася за постигане на целите на блока за декарбонизация.

Общата сума на проекта за разширяване на мрежата на Eldrive от зарядни станции е в размер на 174 млн. евро.

Компанията е създадена през 2015 г. в България, като развива мрежа от зарядни станции в големите градове, по магистралите и междуградските пътища, осигурявайки интегрирана смарт платформа за зареждане с функция за лесно заплащане чрез мобилно приложение или с RFID карта.

Eldrive създава своята първа зарядна станция на паркинга в търговския център The Mall през август 2016 г., като сега мрежата ѝ обхваща близо 50% от всички зарядни станции в страната.

Компанията се разшири в Литва през април миналата година, инсталирайки първоначално 10 зарядни станции. От края на 2021 г. компанията надгражда съществуващата инфраструктура с по-мощни 120 kW DC супербързи зарядни станции от последно, пето, поколение

Към началото на тази година Eldrive разполага с над 500 зарядни станции в България, в Румъния – над 150, а в Литва – близо 100.

Източник: investor.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама