Новини » Еко-ауто

Има ли втори живот на електромобилните батерииAdmin28.06.2023г 

Има ли втори живот на електромобилните батерии

Потребителите по света задържат своите електрически коли по-дълго време от очакваното, което възпрепятства стабилните потоци от батерии към пазара за повторна употреба.

Големите производители на автомобили обявиха планове за повторно използване на батериите от електромобилите, когато приключи експлоатационния им живот в превозните средства, но конкуренцията в сектора, както и апетитът за достъпни автомобили поставят под съмнение тази част от кръговата икономика, пише Ройтерс.

Редица стартъп компании предлагат съхранението на енергия като втори живот за батериите.

Но създаването на жизнеспособна индустрия, предвидена от автомобилни производители като Nissan Motor Co., би означавало тези компании да се сблъскат с конкуренцията в лицето на фирмите за рециклиране на употребявани батерии, докато шофьорите са притиснати от криза при разходите за живот.

„Предположението, че електромобилните батерии ще издържат само 8 до 10 години и след това собствениците ще ги сменят, просто не е вярно“, изтъква Ханс Ерик Мелин, основател на консултантската компания Circular Energy Storage (CES), която проследява обемите и цените на батериите. „Ще бъде трудно да извлечеш ползи от втория живот на батериите“, добавя той.

Въпреки че е възможно решение за автобусите, камионите и други търговски превозни средства, ще отнеме доста време преди експлоатационният живот на батериите да приключи.

Идеята за съхранение на енергия като втори живот за батериите на теория е проста.

Когато капацитетът на батериите падне под 80%-85% след 8-10 години употреба, те ще бъдат пренасочени към сектора за захранване с електроенергия за сградите или дори за балансиране на местните и национални електроразпределителни мрежи.

Инвеститорите, вярващи в кръговата икономика, където продуктите и материалите се рециклират и използват повторно, са предоставили около 1 млрд. долара финансиране на близо 50 стартъп фирми в световен мащаб, изчислява Ройтерс.

Освен това производителите на автомобили от Mercedes до Nissan са създали свои собствени операции за повторна употреба на батериите.

Проблемът тук обаче е липсата на изживели живота си батерии, тъй като последните не показват признаци на загуба на капацитет.

Нарастващата средна възраст на автомобилите с изкопаеми горива по пътищата – която сега достига рекордните 12,5 години в САЩ според S&P Global Mobility - предполага, че много електромобили ще останат на пътя още много години, дори ако батериите им загубят своята ефективност.

„Прагът от 80% е произволно число, което не отразява реалното използване на електромобили“, изтъква Мелин от CES.

Тъй като електромобилите, създадени преди десетилетие, все още се използват, Елмар Цимерлинг, мениджър в отдела „Бизнес развитие“ за автомобилостроенето в германската компания за повторна употреба на батерии Fenecon, казва, че в момента няма такъв пазар, въпреки че прогнозира „цунами" от батерии през следващите пет години.

Два пъти по-скъпи от новите батерии

Конкуренцията от компании, използващи вече употребявани батерии за захранване на всичко - от класически автомобили до лодки, предлага цена от 235 долара за киловатчас към края на 2022 г. – което е около два пъти над цената, която големите автопроизводители плащат за нови батерии, изчислява CES.

Tesla Model 3 Long Range е оборудван със 75-киловатчасова батерия. При тази цена той би струвал 17 625 долара на пазара за употребявани автомобили.

Производителите на автомобили и батерии все по-често предлагат системи за съхранение на енергия, използващи нови батерии - от Tesla до британската AMTE Power и дори хърватския производител на електрически спортни автомобили Rimac.

Въпреки че използва енергия и следователно е въглеродно интензивно, рециклирането представлява и друга форма на конкуренция за повторна употреба, тъй като търсенето на клетъчни материали го прави икономически привлекателно.

„Големият въпрос е, ако имате доста ценни суровини в батерията и попитате „Как мога да извлека максимума от нея?“ отговорът е, че рециклирането може да е по-добро“, изтъква Томас Бекер, ръководител на отдела за устойчивост в BMW, която разполага със съоръжение за съхранение на батерии за повторна употреба в Лайпциг.

Развитие на търсенето

Търсенето на използвани батерии за съхранение на енергия вероятно ще нарасне, тъй като променливата възобновяема енергия започва да играе все по-голяма роля в глобалния енергиен микс.

До 2030 г. глобалният капацитет на големи батерии за съхранение и доставка към мрежата може да нарасне до 680 гигаватчаса, от 16 гигаватчаса в края на 2021 г., изчислява базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Само Великобритания плаща около 1 млрд. паунда годишно за изключване на вятърните паркове, когато мрежата не се нуждае от енергия - все още няма начин страната да я съхрани поради недостиг на стационарни батерии. Освен това често се налага да купува електроенергия от Европа, когато търсенето нарасне рязко.

Американският стартъп Smartville намери решение чрез закупуването на батерийни пакети от електромобили, отписани от застрахователите. Тъй като последните не могат да оценят стойността на батерията дори при наличието на незначителни щети, цели автомобили, често с почти 100% капацитет на батерията, биват бракувани.

Главният изпълнителен директор на Smartville Антони Тонг изчислява, че над 1 гигаватчаса пренасочени батерии ще се вливат в американския пазар годишно до 2026 г.

Основният проблем

Главната спънка пред компаниите е фактът, че повечето потребители държат своите превозни средства по-дълго от очакваното, което не позволява постоянни потоци от батерии.

Джонатан Ривера, жител на малък град в Айдахо, илюстрира предизвикателството.

Миналия септември той стана третият собственик на употребяван Nissan Leaf от 2011 г., който купува за 3750 долара. След 12 години употреба пробегът на електрическата кола е намалял до 40 мили (64 км) от 120 мили. Това обаче не е проблем за Ривера, който го използва, за да пътува на разстояние от около 25 км до работа.

Сега Ривера продава колата си за 3000 долара, за да плати дълга по кредитната си карта, но се оглежда за друг употребяван електромобил.

„Тази кола покрива 90% от нуждите ми при шофиране“, изтъква той, като добавя: „Ако се използва правилно, може да се кара още пет-шест години“.

Дори когато собствениците се разделят с електрическите коли, много превозни средства просто изчезват – в Обединеното кралство например тази цифра достига около 20% – като често превозните средства се продават в чужбина.

Търговските превозни средства представляват най-добрия начин за снабдяване с употребявани батерии.

Базираната в Лондон стартъп компания Zenobe, например, се обединява с автобусни компании, които искат да се електрифицират. Те купуват автобусите, които Zenobe произвежда, като последният запазва собственост върху батерията, която взима след края на експлоатационния ѝ живот, за да я използва за съхранение на енергия.

От 2017 г. Zenobe е набрала около 1,2 млрд. долара дългово и капиталово финансиране. Тя притежава 435 мегаватчаса батерии в около 1000 електрически автобуса в Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия, като броят на тези превозни средства се очаква да нарасне до 3000 към 2025 г.

Източник: investor.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама