Новини » На път

Десет места, които да посетите през уикендаAdmin28.07.2023г 

Десет места, които да посетите през уикенда

Гърция, Хърватия или Италия са все приятни дестинации, но повечето от нас няма как да прекарат цялото лято във ваканция. Ето затова започваме поредица с идеи-маршрути за уикенда до 100 км от началната точка. Разбира се, всички те са достъпни с автомобил или изискват съвсем малко ходене. И ще има за всеки интерес и вкус - природа, история, забавления. Освен това маршрутите дават възможност да посетите не толкова популярни места, а така и да видите забележителности, които не са изрично посочени. И доколкото е било възможно сме помислили те да бъдат такива, че отново да Ви връщат в началната точка. Това обаче понякога е трудно, защото винаги има още какво да си види няколко километра по-далеч. Започваме с близкия район на юг от столицата:

Владая

Началото на автомаршрута е от с. Владая и манастира "Св. Петка", разположен в подножието на Люлин планина. Това е един прекрасен, но и много стар манастир - основан през Второто българско царство. Преминал през перипетиите в историята, днес е чудесно място за отдих и почивка с хубава гледка и към Витоша с обновени сгради. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора. Наблизо се намира и друг манастир - Кладнишкият. Ако решите дори можете да отидете с градския транспорт и да пропуснете останалите предложения по маршрута. От автобусната спирка в центъра на Владая до Владайския манастир е около час пеша, затова тръгнете рано сутрин, за да избегнете прехода в топлата част от деня.

Радомир

Ако сте решили да поемете с колата, то следващата спирка, която предлагаме е водопад Бучалото, който се намира в самия център на града. Макар и малък, само 10 метра, е добър вариант да се насладите на свежестта на успокояващата течаща вода. Страхотно място е за цялото семейство, тъй като има детска площадка наблизо, пейки и изкуствено езеро. Но имайте предвид, че през пролетта е най-красиво защото реката, която го захранва – р. Изворска, е пълноводна.

Извор

Следвайки поречието на р. Изворска ще достигнете и до с. Извор. Тук има три основни забележителности - реставрираният манастир „Св. св. Петър и Павел“ в Конявската планина, църквата „Св. Троица“, със стенописи датиращи от 19 в. и местността „Градище“. На последната локация можете да намерите руините от тракийско селище и да надникнете в пещерата „Градището“, с дължина 31 метра.

Кюстендил

На първо място ви предлагаме да посетите Художествената галерия "Владимир Димитров -Майстора". Постоянната експозиция е от 200 произведения на изкуството. Ако искате да научите повече за живота и творчеството на знаменития творец можете да се отбиете и до с. Шишковци, където рисува повечето от произведенията си. Селото се намира на няколко километра от центъра на града. Ако пък ли не, Ви предлагаме да се насочите към изградената в края на IV век. Римска крепост Хисарлъка. Сами можете да се досетите, че се намира на високо от където се открива прекрасна гледка към града. На път за там можете да се отбиете и покрай Римските терми – те са дори още по-стари - от II век. На практика в самия Кюстендил (Пауталия по време на Римската империя) ще попаднете и на други интересни места, които да посетите, но няма да издаваме. Ако искате обаче повече природа то градът предлага и това – вековни секвои. В местността Ючбунар ще можете да видите от най-високите и дълголетни секвои в цялата страна - на 130 години.

Невестино

Само 13 км на изток от Кюстендил попадаме в с. Невестино разположено на двете страни на р. Струма. Тук ще имате възможност да преминете по Кадин мост, който е изграден през 15 век. Ако отидете през август можете да се насладите и на фолклорния събор „Струма пее“, който е включен в Националния календар на Министерството на културата. Когато решите да напуснете Невестино Ви предстои живописна авто разходка покрай поречието на Струма и под сянката на дървета почти през цялото време - уникално преживяване. Шофирайте без да натискате много педала на газта, за да се насладите максимално до следващата дестинация.

Скрино

Сгушено в подножието на Руен планина, с. Скрино е най-известно с българския светец – Йоан (Иван) Рилски - основател на най-големия манастир у нас - Рилският манастир. В близост до селото се намира Руенският манастир "Св. Йоан Рилски".

Бобошево

Следваща спирка гр. Бобошево - популярен сред рибарите, но и прекрасен за поклоннически туризъм и спорт на открито. Населеното място е заобиколено от църкви и параклиси. Не бива да пропускате никои от тях. Още идвайки от Скрино ще бъдете посрещнати от три църкви, най-старата от тях – храма "Св. Тодор" е създаден още през средновековието. В Бобошево има ресторанти и заведения, включително и един, който е на брега на реката с изглед към центъра на града. Не е за пропускане внушителната църквата в центъра - „Св. Богородица“, чийто иконостас е сходен с този в Рилския манастир. Ако посетите града в началото на ноември можете да гледате и последното за сезона мотокрос състезание.

Стоб

От Руен и Бобошево ви предлагаме да продължите на юг към Рила и с. Стоб. Прочутите Стобски пирамиди са обявени за природна забележителност през 1964 г. и са изключителна гледка. Достигайки до тях ще можете да се насладите и на склоновете на Рила и пейзаж към селото в подножието. Формирали се през последните 1-2 млн. години, когато площта, на която са разположени е било дъно на езеро. Разстоянието от селото до тях е около е малко повече от един километър. Можете да се отбиете до църквата „Св. Прокопий“, която е в началото на екопътеката водеща до природния феномен. От с. Стоб можете да се отбиете и до Рилския манастир – разстоянието до там е 27 км.

Бистрица

На път обратно за столицата ви предлагаме още една отбивка – дупнишкото село Бистрица. Разположено само на 2 километра от града, в полите на Рила, предлага прохлада от едноименната река и красиви гледки от величествената планина. Тук е и начална точка на екопътека за Рилския манастир, през хижа „Иван Вазов“, в случай, че искате на направите планински преход до там без колата. Има и втора екопътека – Самоковището, към Бистришкия водопад.

Източник: СБА
 
Коментари

Добави коментар

Реклама