Новини » Любопитно

Морето и колата - места, които да посетите на север от Бургас



Admin10.08.2023г 

Морето и колата - места, които да посетите на север от Бургас

Този път посоката е север, към…

Поморие

Музей на солта – определено го посетете, тъй като е единственият на Балканите! Открит е в началото на века и ще научите как се добива солта. Поморийските солници съществуват още от 5 в. преди Христа. Отделете – 60 мин.
Поморийско езеро (Отделете – 30 мин., за да минете с кола покрай него и да спрете някъде за няколко кадъра) – Ако искате още от Поморие, направете разходка из Стария град, когато се наситите поемете на север, покрай Солниците и Поморийското езеро, на път за…
Ахелой и Равда

Двете населени места са толкова близо едно до друго, че решихме да ги обединим. Препоръчваме ви да посетите Фарът край Ахелой – добро място за снимки. След това се отправете към Аквапарка в Равда за разхлаждане и забавления. Отделете 60 мин. до 180 мин, ако прекарвате време в Аквапарка.

Несебър

Малкият Несебър има много какво да предложи. Ако искате да вземете максимума от Стария град, то намерете паркинг извън него и продължете пеш (или с колело, ако сте екипирани с нужния багажник).

Яхтеното пристанище, Мелницата, Морската гара в Стария град на Несебър – Започнете обиколката на Стария град на Несебър от някоя от трите точки. След това можете свободно да обиколите по старите калдъръмени улици. Отделете 30 мин.
Площад „Месембрия“ и Стария град. Отделете до 60-120 мин. Наоколо има няколко църкви, които си струват вашето внимание. Сред тях има антични, средновековни и византийски:
Църква „Христос Пантократор“ (ХІІІ-ХІV в.) на площад Месембрия – Сградата е почти напълно запазена, но от оригиналните стенописи има само отделни следи.
Църквата "Свето Възнесение Господне“, но известна и като „Свети Спас“ (1609 г.) – любопитен факт е, че в църквата се намирала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина. Тя починала през 1441 г. Сега плочата се съхранява в Археологическия музей. Голяма част от стенописите са запазени.
Храм „Света София“ (5 в.) – През Средновековието базиликата служи за катедрален храм на митрополитската епархия. До края на 18 в. е действащ храм.
Базилика „Богородица Елеуса“ – предполага се, че това е най-старата църква в Несебър – от 5 в. Намира се в края на града, а част от сградата липсва, отнесена от морето. Предполага се, че тук е била иконата на "Света Богородица Елеуса", със сребърен обков. Изработката ѝ е направена по поръчка от чичото на цар Иван Александър – Самуил. В момента се съхранява в Националния исторически музей в София.
Алтернативно можете да отиде до:

Археологическия музей в Несебър. Освен да разгледате експозицията разположена в четири зали, можете да купите комбинирани билети за останалите обекти горе, включително Етнографския музей. Ако сте ентусиазирани – има и обиколки с екскурзовод. Отделете 180 мин. Ако обаче искате повече забавления то насочете се към:
Лунапарк Несебър, който е разположен близо до морето. Отделете 60 мин. Друга възможност, която ви препоръчваме с две ръце е:
Морският аквариум "Свети Никола" – За 26 лв. четиричленно семейство с две деца може да види отблизо морски и дори океански риби. Отделете 60 мин.
Аквапарк „Несебър“ – Може да не повярвате, но това е аквапарка с най-голямо разнообразие от атракции в Европа – от бързи и екстремни до лесни и детски. Подходящо, както за семейни преживявания така и за по-големи компании и събития. Допълнително имате възможност за масажи и пилинг с рибки. Отделете до 180 мин.
Камел парк – На запад от Несебър е парка с камили – единствен в България и цяла Източна Европа предлага близка среща с 15 любопитни камили и още понита, магарета, екзотични птици и други животни. Отделно има ресторант с изглед към Слънчев бряг. Но ако дойдете тук последно, има риск да останете разочаровани – работното време е до 18 ч. Отделете 30-60 мин.

Източник: СБА




Коментари

Добави коментар

Реклама