Новини » Крими

Съдят арестувания вчера мъж, познат като "Руснака" за опит за кражба на автомобилAdmin16.08.2023г 

Съдят арестувания вчера мъж, познат като "Руснака" за опит за кражба на автомобил

Софийската районна прокуратура обвини мъж, роден в Русия, за опит за кражба на автомобил, съобщиха от прокуратурата. Обвинението е за това, че на 1 август, около 04:15 сутринта в София е направил опит чрез отвертка да открадне кола, но не е успял, защото е забелязан от собственика на автомобила.

Предвид възможността да извърши престъпление или да се укрие, той е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за постоянното му задържане в ареста.

Арестът на мъжа е осъществен в дома му в кв. „Банишора“. При задържането той направил опит да избяга през терасата на апартамента. Операцията е проведена по образувано досъдебно производство след сигнал от 1 август за откраднат лек автомобил.

Мъжът е задържан многократно за предишни кражби, регистриран е и за притежание на дрога. При задържането му през месец април т.г. е освободен срещу гаранция. "Определяме го като сериозен контингент. Той излезе февруари месец от затвора след присъда от 9 месеца. Тя беше за притежание на наркотици", обясни началникът на сектор „Престъпления, свързани с МПС“-СДВР гл. инспектор Николай Пелтеков.

Той посочи, че за последните 4 месеца има задържани 15 автокрадци. Те са от 8 групи. Някои са в следствения арест, други са на свобода срещу гаранции. Той коментира, че тенденцията в София е да се крадат коли, които са на до 5 години - някои от тях се разглобяват и продават на части, на други се правят двойници и се изнасят в чужбина.

Николай Пелтеков обърна внимание на тенденцията в спада на противозаконното отнемане на автомобили – през последните два месеца е 34% по-нисък в сравнение с миналата година. Според него това се дължи на ежеседмичното провеждане на полицейски операции и предприетите мерки за неутрализиране на престъпните групите , извършващи престъпления на територията на столицата.

Източници: пресцентър на МВР, bgonair.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама