Новини » Еко-ауто

Електромобилите носят неочаквани рискове за морския транспортAdmin21.08.2023г 

Електромобилите носят неочаквани рискове за морския транспорт

Електрическите превозни средства кръстосват земното кълбо, за да достигнат до своите нетърпеливи купувачи, но технологията на батериите, използвана в автомобилите с нулеви емисии, излага недобре подготвените корабни превозвачи на риск от трудни за контролиране пожари, пише Automotive News Europe.

Този риск привлече вниманието на широката общественост, когато кораб, превозващ партида нови коли, се възпламени край бреговете на Нидерландия. Бреговата охрана на страната заяви, че причината за пожара е неизвестна, но малко след това местната телевизия RTL показа запис, на който се чуват служители на службата да посочват, че „пожарът е започнал от батерия на електромобил“.

Въпреки че логистичните компании се справят с риска от възпламеняване на литиево-йонните батерии в електрическите модели, тази индустрия изостава спрямо развитието на технологията и в това как може да се избегне друг, по-голям риск, изтъкват служители от сектора.

Само през 2022 г. са докладвани 209 пожара на товарни кораби, като това е най-големият брой за една година от около десетилетие и е със 17% по-голям спрямо данните за 2021 г., показва доклад на застрахователя Allianz Global Corporate & Specialty. От този общ брой 13 пожара са избухнали на плавателни съдове, пренасящи автомобили, без обаче да е ясно дали на борда е имало електромобили и какъв е бил техният брой.

Европейската агенция по морска безопасност (ЕАМБ) заяви през март, че основните типове товари, идентифицирани като отговорни за "голям дял от произшествията с пожар при товари, включват... литиево-йонни батерии".

Холандската информационна агенция ANP, цитирайки оператора "K" Lines, съобщи, че на кораба има почти 4000 коли, от които 25 са електрически.

Причината за пожара, макар и все още официално неустановена, повдигна въпроси за това „какви рискове има при транспортирането на електрически автомобили, захранвани от батерии – които, когато се възпламенят, не могат да бъдат гасени с вода или дори с лишаване от кислород“, изтъква Нейтън Хаберс, говорител на Кралската асоциация на нидерландските корабособственици (KVNR).

„Първият въпрос, който идва на ум е: настоящият кодекс отговаря ли на рисковия профил на този тип стоки?“, посочва Хаберс.

Един от рисковете при литиево-йонните батерии е свързан с бързото и неконтролируемо повишаване на температурата, което води до пожари в електромобилите, които са трудни за гасене и могат спонтанно да възникнат отново.

Пожарогасителните системи на големите товарни кораби, които превозват автомобили, не са проектирани за тези пожари и логистичните компании и регулаторите се опитват да поправят този пропуск, споделя Дъглас Дилън, изпълнителен директор на Асоциацията за морска безопасност на три американски щата, която обхваща Делауеър, Пенсилвания и Ню Джърси.

Последните загуби заради пожара на кораба Fremantle Highway водят до увеличени застрахователни разходи за автомобилните концерни, като тези разходи вероятно ще растат за собствениците на корабите, смята Джон Фрейзи, управляващ директор на застрахователния брокер Marsh.

Тъй като собствениците на товарни кораби се стремят да ограничат загубите чрез законно преследване на интересите си спрямо автомобилните концерни, чиито коли са причинили съответния пожар, последните купуват допълнителна защита срещу отговорност, добавя Фрейзи.

Минимизирането на рисковете представлява бизнес модел, използван от компаниите, който включва добре подготвени кораби. Превозващите автомобили плавателни съдове са известни като RoRo, което идва от roll-on/roll-off, или начинът, по който се товарят и разтоварват превозните средства.

Корабите RoRo са като плаващи многоетажни паркинги и могат да имат дузина или повече палуби, превозващи хиляди превозни средства, обясняват представители на индустрията. За разлика от паркингите обаче, колите се паркират броня до броня, като таванът се намира само на сантиметри от покрива на автомобила.

Пожарникарите обикновено гасят пожари, свързани с възпламенени батерии на електромобили, край пътищата, като разчистват района около горящото превозно средство и изпълват долната му част с вода – трудна за изпълнение практика на един RoRo, изтъква от своя страна Дилън. „Няма начин пожарникар със защитна екипировка да стигне до мястото на пожара“ на кораб, тъй като тясното пространство увеличава опасността от разпространение на пламъците и може да създаде риск за живота на спасителните екипи, добавя той.

Макар влаковете и камионите също да транспортират електромобили, изолирането и гасенето на пожари при тях е по-лесно, тъй като работниците могат да откачат даден железопътен вагон, а шофьорът на камион може да спре, посочва междувременно Фрейзи.

Той очаква застрахователите да ръководят отговорността за укрепване на системите за безопасност на корабите. Вариантите, върху които се работи, включват нови химикали за потушаване на пламъци, специализирани противопожарни одеяла за електромобили, дюзи за пробиване на батерии за пожарникарски маркучи и предложения за отделяне на електромобилите.

„Не виждам бързо решение“, посочва Фрейзи.

Международната морска организация, която определя правилата за безопасност в морето, планира да направи оценка на новите мерки през следващата година за кораби, превозващи електромобили на фона на нарастващия брой пожари на товарни кораби, съобщава Ройтерс.

Тъй като електромобилите тепърва ще се налагат, Хаберс от KVNR казва, че неговата група обсъжда затягане на разпоредбите, за да отчете допълнителните рискове за безопасността.

Глобалните продажби на автомобили достигат 81 млн. автомобила за 2022 г., от които 9,5% са електромобили, сочат данни на EV-Volumes.com. Китай и Европа са най-агресивните региони в налагането на екологичното задвижване, а администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предложи правила, които могат да ускорят навлизането на електрическите коли в страната до 2032 г.

Източник: investor.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама