BGWebCounter

Новини » Автоновини

Горивата поскъпват. Последствията и реакциите


Admin22.08.2023г 

Горивата поскъпват. Последствията и реакциите

Горивата в българските бензиностанции тръгнаха нагоре. При дизела се наблюдаваше плавно покачване още през миналия месец и горивото бързо прехвърли 2.50 лв./л. Ако тенденцията се запази така и през август може да очакваме поскъпване с над 10% за 30 дни. За разлика от дизела, чиято цена варираше малко повече през последното тримесечие, то цената на бензина почти се бе превърнала в константна величина: 2.55-6 лв./л. В края на миналия месец цените на бензиноколонките започнаха да се повишават и то по-стремглаво спрямо дизела. Литър бензин вече надхвърли 2.70 лв., последван от дизела.

Исторически погледнато лятото се оказва сезон, в който горивата тръгват нагоре. Външни фактори са котировките на петрола на международните пазари. Вътрешни са цените, на които търгуват горивата от единствената рафинерия на българска територия – тази в Бургас. Влияние оказват и акцизите. Скорошен пример възстановяване на ставката при природния газ. Година по-рано акцизът бе премахнат като временна мярка за справяне с кризата с енергоносителите и подпомагането на потребителите и бизнеса, след едностранното спиране на доставките на синьо гориво от Русия към България.

Преодоляване на енергийната криза доведе до отпадане на необходимостта от специални мерки. Това доведе до рязко покачване в цената на пропан - бутана – само в първите дни на август същият струва с около 0.20 лв. повече спрямо 31 юли. Именно липсата на кризисни условия не предполага и достигане на пиковите стойности при горивата, които станаха факт преди 12 месеца. Тогава литър бензин се търгуваше по бензиностанциите за 3.40 лв., дизелът надскочи 3.55 лв., а пропан бутана – 1.60 лв. За тригодишен период обаче горивата безспорно са поскъпнали средно с 50%, а газта – с 35%.

Какво да се прави?

Очевидно е, че нуждата от шофиране не може да отпадне само заради покачване в цената на горивата. Но можете да предприемете някои стъпки, с които да намалите разхода на гориво, а от там да ограничите парите, които оставяте на бензиностанцията.

На първо място – избягвайте пътуванията до много близки дестинации. Също така, ако имате няколко спирки по пътя си, планирайте ги така, че да направите всички в рамките на едно и също пътуване. Икономията на гориво се подобрява, след като двигателят е загрял, така че по-дългото пътуване ще доведе до по-добра икономия на гориво, отколкото множество кратки. Особено при по-ниски температури.

В този ред на мисли, втората препоръка е: При пътуване до няколко места, първо отидете до най-отдалеченото. Така е по-сигурно, че автомобилът е загрял доколкото е възможно повече, преди да бъде подложен на многократни потегляния и спирания.

Когато няколко превозни средства пред вас преминават през знак Стоп и за десен завой на червен светофар, това представлява ситуация за малка икономия на горивото. Когато колите се нареждат от „броня до броня“ – плътно, същото е при задръстване, но не е приложимо там, преценете времето за приближаване, за да стигнете до знака „Стоп“, когато последната кола потегля.

Намалете до минимум работата на празен ход при спиране. Ако не се движите за повече от няколко секунди, превключете на неутрална предавка и изключете двигателя. Най-добре е това да се случва от „еко режимът“ на колата, ако такъв е наличен. Но преди да предприемете подобно действие, не трябва да подценявате риска от катастрофа отзад при забавяне. Трябва да сте сигурен, че автомобилът е напълно изправен и ще стартира незабавно – всеки път!

Как да спестите гориво, когато има толкова много кръстовища регулирани от светофари?

Спазването на сигналите на светофарната уредба е задължително. Тук не става въпрос за това, а за подходи, които може да прилагате в определени ситуации. Например при:

Зелена светлина и при липса на друга индикация за това колко време остава до смяна на светлинната сигнализация на светофарната уредба, приемете, че зелената светлина пред вас е на път да се промени. Регулирайте съответно скоростта на приближаване. Ако трафикът позволява, т.е. не задържате никого, за да избегнете натискане на спирачката, когато светлината се промени. Това е приложимо, когато има добра видимост, при прав и дълъг участък преди светофара.

Червена светлина. Парадоксално, може би, но всъщност има логика – на червено ще преминете по-бързо. Когато наближавате светофар светещ червено, намалете скоростта рано, ако пред вас има кола. Много вероятно е докато достигнете самото кръстовище, светофарната уредба да смени светлинната сигнализация и да не се наложи да спирате напълно.

Чуждестранната практиката показва, че при спазване на определена скорост и дистанция може се постигне добро регулиране на трафика и по-бързо придвижване. Например още преди 20 години в САЩ правят експеримент. Преди навлизане в ускорителните ленти, поставят светофар, който е настроен така, че при спазване на определена скорост от страна на водача, той да получава зелена светлина. Превишаването ѝ пък води до светване на червено. Има указателна табела за скоростта, с която шофьорите трябва да се движат, ако искат светофара да ги пропусне. И тъй като никой не иска да спира, водачите се съобразяват със ограничението на скоростта.

Източник: СБА
 



Коментари

Добави коментар